Lemmikit rakastavat korona-aikaa – Hännänheiluttajat nauttivat ihmisten etätöistä

Koronaepidemian suurimpia voittajia ovat lemmikit, jotka ovat saaneet niin isot kuin pienetkin palvelijansa kotiin koko päiväksi.

 

Koronaepidempian harvoja hyötyjiä ovat lemmikit, jotka saavat poikkeuksellisen paljon huomiota, kun koululaiset opiskelevat kotona ja monet aikuiset tekevät etätöitä. Karvaturrit ovat tilanteesta innoissaan, mutta tietokoneen näppäimistöä parhaana päiväunipaikkana pitävä kissa tai puhelinpalaverin taustalla haukkuva koira voivat vaikeuttaa työskentelyä kotitoimistolla.

OP Kodilla vuokravälittäjänä työskentelevän Anna Saarelan kaverina etätöissä on parivuotias Martti-koira. Musta hännänheiluttaja on villakoiran ja kultaisennoutajan sekoitus.

Martti ei tavallisestikaan joudu usein olemaan yksin kotona, sillä Saarelan puoliso Timo työskentelee osan viikosta kotoa käsin. Nyt seurana ovat myös pojat Severi, 5, ja Vertti, 9. Koira on ollut ihmeissään, kun koko perhe on jäänyt kotiin.

– Vitsailimme juuri, että Martille tulee varmasti burnout, kun se paimentaa koko päivän meitä kaikkia. Normaalisti päivät ovat rauhallisia ja Martti nukkuu paljon. Nyt, kun päivisin on kiirettä, koira on ollut iltaisin väsynyt, Saarela selvittää.

Martti kulkee perheenjäsenten perässä ja tarjoaa heille palloja ja frisbeetä, joita haluaisi ihmisten heittelevän noudettavaksi.

– Täällä todellakin tehdään montaa asiaa yhtä aikaa. Olen puhelimessa asiakkaiden kanssa, neuvon poika läksyissä, keittelen ruokaa ja paiskon Martille palloja, Saarela kertoo suu hymyssä.

Martti on kiintynyt erityisesti emäntäänsä ja tuijottaa häntä lähes taukoamatta. Jos Saarela siirtyy työpöydän äärestä tietokoneen kanssa sohvalle, elävä lämpöpatteri on nopeasti vieressä. Välillä koira on pakko sulkea oven taakse.

– Sitten se itkee toisella puolella koko ajan. Ei sitä oikein pysty kuuntelemaan.

Martti on päässyt koronakaranteenin aikana pissalenkille tavallista useammin.

– Martti näyttää suorastaan rakastavansa koronaa, Saarela nauraa ja kertoo, etteivät naapurit eivät ole ainakaan vielä pyytäneet koiraa alibiksi ulosmenolleen niin kuin esimerkiksi Italiassa. Koirat ovatkin uupuneet jatkuvasta lenkkeilystä. Saarela uskoo, että Martti olisi varmasti lisääntyneeseen ulkoiluun tyytyväinen, sillä koiralla piisaa energiaa vaikka muille jakaa. Mitä useampi lenkki, sen parempi.

Emäntäkin on tilanteeseen tyytyväinen.

– Etätyötä tulee tehtyä ergonomisesti huonommissa asennoissa, joten on hyvä käydä välillä ulkona oikomassa omiakin jäseniä. Siinä ja koiraa rapsutellessa unohtuu työmurheet. Äidin stressitasoa nostaa kyllä nyt töitä enemmän lasten koulunkäynti. Vanhempien rooli on etäkoulussa tuntuu isolta.

Into Seinäjoen kaupunkikeskustan kehittäjä Niina Koskipalon seurana etätöissä ovat perheen lasten, kolmasluokkalaisen Eliaksen ja esikoulua käyvän Ellen, lisäksi kaksi kissaa.

Parivuotias Bella ei töistä piittaa, mutta 11-vuotias pyhä birma Bambu.

– Bambu on ottanut päivystämisen vastuulleen. Milloin istuu sylissä, milloin vieressä ja toisinaan ihan pokalla jopa istahtaa läppärin päälle. Kissa on aina yhtä vilpittömän hämmästynyt, kun käskytän sitä siirtymään sivummalle.

Omistajansa kotiin saaneet tuntuvat lukeutuvan koironaepidemian harvoihin voittajiin.

– Jos koronasta pitää jotain positiivista hakea, niin kissat ainakin ovat ihan onnessaan, kun koko perhe on kotona, Koskipalo pohtii.

 

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue Eparista 29.4.2020 vinkit siihen, miten saat liian innokkaat apulaiset rauhoittumaan.