Lippu salkoon! – Runebergin päivää voi juhlistaa myös kakulla

Tänään vietetään kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää. Miehen teoksia tunnetumpia monelle ovat hänen vaimonsa Fredikan tuotokset eli Runebergin tortut. Leivokset muuntuvat hyvin myös helppotekoisemmaksi kakuksi.

 

Fredrikan kerrotaan leiponeen miehelleen leivonnaisia, jotka hän valmisti vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista. Leivonnaiset hän koristeli omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Tarina kertoo, että Runeberg olisi nauttinut näitä punssilla kostutettuja leivonnaisia aamupalaksi.

Jos et jaksa näpertää leivosten kanssa Fredikan tyyliin, kasaa ainekset kakkuvuokaan. Tästä reseptistä syntyy herkku koko perheelle.

 

Runebergin kakku

Näin onnistut:

375 g laktoositonta voita

3,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Vaahdota kaikki ainekset hyvin ja lisää hellästi käännellen vaahtoon:

5 kananmunaa

2,5 dl piparkakkuja hyvin murustettuna

2,5 dl mantelijauhoa

noin 4 dl vehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

Voitele voilla ja korppujauholla tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija noin 20 cm). Paista noin 45 minuuttia 160 asteessa. Varmista kypsyys tikulla, tarvittaessa jatka hetki paistoaikaa, jäähdytä. Kumoa kakku lautaselle.

Kostuta jäähtynyt kakku:

1 dl vettä

1 tl sokeria

5 tippaa karvasmanteliöljyä

tai ½ dl vettä ja ½ dl mantelilikööriä.

Peitä kostutettu kakku ja jätä vetäytymään kylmään yön yli. Tarjolle laittaessasi koristele sokerikuorrutteella ja vadelmahillolla kuten Runebergin leivos.