Lumimäärä on vaikeuttanut postinjakoa – Huominen Epari on luettavissa verkkolehdestä heti aamulla

Runsas lumisade ja teiden auraustilanne ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet postinjakelua eri puolella Suomea. Eparin lukijoiden ei tarvitse kelejä murehtia, sillä jos postipoika ei pääse laatikolle, huomisen lehden voi lukea nettilehdestä jo kukonlaulun aikaan.

– Olemme kaikkialla nyt niin sanotusti samassa hangessa ja tilanne näyttää sääennusteiden mukaan jatkuvan. Ymmärrämme hyvin, että mikään aurauskalusto ei tahdo riittää kaikkien väylien auraamiseen yhtä aikaa. Lunta on niin paljon, että postinsaajat eivät helposti pysty pitämään postilaatikkojen edustoja lumesta vapaina. Tämä on kova urakka kaikille, sanoo postinjakelusta vastaava Sami Reponen Postista.

Posti on ollut yhteydessä kaupunkien ja kuntien tienhoidosta vastaaviin, ja asiaa on käyty yhdessä läpi. Auraus tehdään erityisesti taajamissa tietyn reittisuunnitelman mukaan. Pääväylät avataan ensin ja sivutiet vasta myöhemmin.

– Haluamme kiittää kaikkia niitä, jotka vuorokauden ajasta riippumatta tekevät parhaansa tiestön auraamiseksi. Toivomme, että tilanne kohta helpottaisi.

Postin jakeluhenkilöstö liikkuu reiteillä varhain aamulla, usein samaan aikaan aurauskaluston kanssa. Varhaisesta aamusta johtuen postinsaajat eivät ehdi tai pääse kolaamaan ja lapioimaan postilaatikoiden edustoja aurauksen jälkeen.

– Kiitos kaikille postinsaajille, jotka ovat pystyneet ja jaksaneet tehdä lumityöt ja antaneet vielä naapuriapuakin. Erityisesti iäkkäämmille se on ollut erityisen tärkeää. Vapaat väylät edesauttavat myös alueen liikenneturvallisuutta ja jakajien työturvallisuutta, kun autoa ei tarvitse jättää huonoon paikkaan, vaan postin voi jakaa normaaliin tapaan auton ikkunasta suoraan laatikkoon, Reponen kertoo.

Pahimmillaan lunta on ollut niin paljon, että postilaatikon kantta ei saa auki, vaan laatikko on kokonaan hautautunut lumen peittoon.

– Tällaisiin laatikkoihin postia ei valitettavasti voi jakaa lainkaan, vaan postinsaajan lähetykset pidetään tallessa kunnes ne päästään jakamaan laatikkoon. Jakeluhenkilöstömme tekee kaikkensa, jotta päivän posti saataisiin jaettua olosuhteista huolimatta. Luonnonvoimien edessä parhaat voimat saadaan yhdessä tekemällä ja toisiamme tukemalla. Uskon, että talkoohenki lumitöissä ja kannustaminen auttaa kaikkia jaksamaan.