Uutiset

Luokkaretkien aika ei ole nyt – korona on aiheuttanut lapsille ja nuorille paljon pettymyksiä

Koronan takia luokkaretkikohteiden olisi hyvä löytyä lähialueelta. Kuvituskuva Harri Toivola
  • Epari

Koronanyrkki suosittelee siirtämään luokkaretkisuunnitelmia syksyyn. Jos jonnekin mennään, niin lähialueella pitäisi pysyä.

Koronaepidemia on vaikuttanut monella tavalla lasten ja nuorten elämään. Vaikka harrastustoiminta on pyritty pitämään käynnissä, niin monet kerran elämässä, tietyn ikäisenä tapahtuvat asiat ovat peruuntuneet tai muuttaneet muotoaan.

Rippikouluja on pidetty etänä, ylioppilaslakki on annettu yhdelle kerrallaan, valmistujaisia on juhlittu vain oman perheen kesken, penkkareita on vietetty tavallista pienimuotoisemmin ja vanhojen tansseja on siirretty tai ne on esitetty tyhjille katsomoille.

Nyt vuorossa ovat luokkaretket ja leirikoulut. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin niin sanottu koronanyrkki päätti maanantaisessa kokouksessaan suositella opintomatkojen ja luokkaretkien siirtoa ainakin syksyyn. Pieni poikkeus koskee sekä alakoulun että yläkoulun päättäviä luokkia, joille yhden elämänvaiheen päättymistä on ollut erityisen tärkeää juhlistaa luokkaretkien tai leirikoulujen merkeissä.

– Ensisijaisesti retkiä suositellaan siirrettäväksi, mutta jos sellainen järjestetään, toivotaan se tehtävän koronaturvallisesti. Pysytään omassa maakunnassa, mieluusti omassa kunnassa tai lähialueella. Yön yli kestäviä retkiä ja tapahtumia ei suositella, ylilääkäri Matti Rekiaro täsmentää.

Koronanyrkki on hionut asiaan liittyviä sanamuotoja kuntien kanssa. Suosituksesta huolimatta kunnilla ja yksittäisillä kouluilla on ja on ollut omia toimintatapoja. Jotkut koulut ovat vieneet oppilaitaan viikoksi jopa ulkomaille, mutta esimerkiksi Seinäjoen lyseossa eli yläkoulussa ei ole normioloissakaan tehty luokkaretkiä.

– Erilaisiin opintoprojekteihin liittyviä reissuja on tavannut olla, mutta nyt ei järjestetä niitäkään, kertoo rehtori Kaisa Isotalo.

Lyseon kolmannen vuoden oppilaiden koulutaival on päättynyt perinteisesti vanhaintanssien tyyliseen juhlaan.

– Niiden poisjäänti kirpaisee eniten. Nyt olisi jo toinen vuosi ilman tansseja. Ainakaan perinteiseen tapaan tansseja ei voida nyt järjestää. Yritämme korvata menetystä ja järjestää yseille jotakin. Ulkoilmatapahtuma on ainakin tulossa, Isotalo kertoo.

Seinäjoen kaupungin pääperiaate on, ettei tänä keväänä järjestetä luokkaretkiä tai leirikouluja.

– Tapauskohtaisesti tästä voidaan poiketa, jos retkelle osallistuu vain yhden luokan oppilaita opettajineen, retki ei suuntaudu oman maakunnan ulkopuolelle ja retken järjestelyt on hoidettu siten, että tartuntariski kyetään varmasti minimoimaan, kertoo sivistys- ja hyvinvointijohtaja Heikki Vierula.

Vierula tietää, että retkiä valmistelleet ovat pettyneitä.

– Pidän linjausta perusteltuna ja jopa välttämättömänä. Vuoden aikana on nähty, miten helposti ja nopeasti sairastuneiden ja altistuneiden määrä lähtee kasvamaan, jos varotoimissa epäonnistutaan. Jokaisella tulee olla vastuu muistakin ihmisistä kuin vain itsestään.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka