Uutiset

Luonnonvarat kulutettiin jo – Maapalloja pitäisi olla enemmän

Suomessa olemme onnellisessa asemassa, koska voimme juoda vettä suoraan hanasta. Yksi vinkki luonnonvarojen säästämiseen on täyttää vesipullo omalla hanavedellä. Kuva Anna Laukkanen.
  • Epari

Ihmiset ovat tänään kuluttaneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Kulutamme vain seitsemässä kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi.

Maailmanlaajuisesti suurin syy ylikulutukseen on asumiseen ja liikkumiseen käytetty energia. Myös ruuantuotannon rooli ylikulutuksessa on merkittävä. Maatalouskäytössä olevasta maasta lähes 80 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruuan tuotantoon.

Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Nykyisellä kulutuksellamme tarvitsisimme 1,7 maapalloa, jotta luonnonvarojen käyttö voitaisiin kattaa kestävästi. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista laskennallisesti nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Suomalaisten kansallinen ylikulutuspäivä oli jo 11. huhtikuuta. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa, jotta kulutus olisi kestävällä tasolla.

Kulutuksellamme Suomessa on merkittäviä vaikutuksia maailmanlaajuisesti. Kulutamme päivittäin tuotteita, joiden raaka-aineet ovat peräisin alueilta, joissa paikalliset asukkaat ovat riippuvaisia hyvinvoivasta luonnosta. Ylikulutuksen seuraukset näkyvät näiden usein maailman köyhimpien ihmisten ympäristössä esimerkiksi metsäkatona, kuivuutena, maaperän eroosiona ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisenä.

Luonnonvarojen ylikulutuksen seurauksista ihmisille ja luonnolle on saatu yhä hälyttävämpiä tietoja. Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä elinympäristön heikkeneminen on suurin yksittäinen lajien sukupuuttoon kuolemisen syy ja pakottaa miljoonat ihmiset muuttamaan asuinseudultaan. WWF:n Living Planet -raportin mukaan selkärankaisten eläinten yksilömäärä on vähentynyt 58 prosentilla reilussa 40 vuodessa.

– Ylikulutuksen käsite ei perustu pelkästään teoreettisiin laskelmiin, vaan sen vakavimmat seuraukset ihmisille ja eläimille ovat todellisuutta jo nyt. Kulutustapojemme on siksi muututtava kestäviksi mahdollisimman pikaisesti, sanoo pääsihteeri Liisa Rohweder.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan yli luonnonvarojen eläminen on kestämätöntä ja lyhytnäköistä.

– Meidän on nopeasti siirryttävä kiertotalouteen eli yhteiskuntaan, jossa tuotteita käytetään pidempään, materiaalit kiertävät tehokkaasti ja tavaroiden ja palveluiden tuotannosta aiheutuu selvästi nykyistä vähemmän päästöjä. Samalla jokaisen on oltava valmis vähentämään ja muuttamaan materiaalista kulutustamme, Tiilikainen sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka