Luonto ei ole roskakori – Seinäjokiset on haastettu siivouskökkään lauantaina

Pohjan asukkaat kyllästyivät alueen roskaisuuteen. Yhden naisen aloite laajeni siivouskampanjaksi, jonka toivotaan leviävän koko kaupunkiin.

 

Talven jälkeen luonnosta löytyy paljon roskaa. Pohjassa asuva Satu Metsomäki tuskaili roskapaljoutta joka päivä koiraansa ulkoiluttaessaan. Lopulta nainen sai tarpeekseen ja päätti haastaa Pohjan asukkaat siivouskökkään.

Viesti Pohjan facebook-ryhmässä sai likkeelle kymmenkunta vapaaehtoista. Päivän aikana ryhmä keräsi jätettä kuomuperäkärryllisen.

– Take away -kulttuuri näkyy ojanpohjissa. Limsamukeja, niiden muovikansia ja pillejä oli valtavasti. Nuuskapaketteja ja tupakantumppeja oli myös todella paljon. Pahin löytö oli neljän litran täysinäinen öljykanisteri, Metsomäki päivittelee.

Tokmannin liepeillä roskia säkkiin sulloi Sari Jalonen. Hän oli siivouksesta suorastaan innoissaan.

– Olen ollut koronaa piilossa kotona ja jo oikein haaveilin roskien keräämisestä. Itselläni ei ole pihaa ja sormet syyhysivät touhuamaan, Jalonen perustelee intoaan.

Siivoustempaus on ollut vilkas puheenaihe Avoin puskaradio Seinäjoen -facebook-ryhmässä. Sinne on ilmoittautunut monia uusia siivoojia. Nyt Jalonen organisoi uutta kökkää tämän viikon lauantaille. Nainen toivoo innostuksen leviävän koko kaupunkiin.

– Kun näkee oikein roskaisen paikan ennen ja jälkeen urakan, niin kyllä siitä tilee hyvä fiilis. Muita siivoojia ei päivän aikana välttämättä näe, mutta on mukava kuulua porukkaan. Yhdessä olemme enemmän.

Vapaaehtoisten siivoustalkoissa ongelmaksi aiheutuu helposti se, minne kerätyt roskat voi viedä. Lakeuden Etappi ei roskasäkkejä ilmaiseksi ota vastaan. Lakeuden Ympäristöhuolto lupasi osallistua talkoisiin viime viikonloppuna kerätyn roskakuorman osalta

Tyssääkö auttaminen tähän? Voiko kaupunki auttaa asiassa?

– Olemme joskus hakeneet samaan paikkaan koottuja säkkejä, joihin on kerätty yleisisillä alueilla olleita roskia. Kannattaa olla yhteydessä, niin katsotaan, mitä kaupunki voi tehdä, kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalo kannustaa.

 

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää asiasta ja ohjeita lauantain siivoustalkoisiin Eparista 13.5.2020