Uutiset

Maakuntatalo on amorin apulainen

Anu Itäniemi Maakuntatalon portaikolla vieressään lakeuden kansan vaeltajat. Kuva Sanna Keisala
  • Epari

Kalevankadulla sijaitseva Maakuntatalo on koonnut paikallisia yhteen jo vuodesta 1958. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo on suositellut sitä suojeltavaksi, mutta se ei ole vielä suojelun alainen.

75 miljoonaa markkaa kustantaneesta rakennuksesta tuli keskeinen urheilu- ja kulttuurikeskus. Urheiluosastolta löytyivät paini- ja voimailusalit, saunatilat ja uimahalli.

Uima-allas oli Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen ja Suomen kymmenes julkinen uima-allas. Se oli 16,5 metrinen ja sijaitsi nykyisen elokuvateatteri Bio Rexin alakerrassa.

– Isä oli innokas urheilija ja voimaili alakerrassa Arnold Schwarzeneggerin tyyliin. Uima-allas on valitettavasti peitetty lattiatasolla, kertoo Seinäjoen elokuvateatterin teatterivastaava Anu Itäniemi.

Maakuntataloon mahtui lisäksi 650-paikkainen juhlasali, teatteriravintola, kokoushuoneita ja liikehuoneistoja. Juhlasali oli kaupungin ensimmäinen nuorten tanssipaikka konsertteineen.

– Minulle kerrottiin, että alkuaikoina soittamassa oli usealla kitaralla varustettu bändi, jota asiakkaat vain tuijottivat. Se oli niin uutta, että kukaan ei osannut edes tanssia musiikin tahdissa, nauraa Itäniemi.

Vanhempi ikäluokka muistaa Maakuntatalon tärkeänä tapaamis- ja kohtaamispaikkana. Silloin syntyneet romanssit ovat kantaneet tähän päivään saakka.

– Yksikin asiakas kertoi tavanneensa vaimonsa oksentaessaan konsertissa. He ovat yhä naimisissa, kertoo Itäniemi naurahtaen.

Bio Rexin puolelta löytyy Arvid Bromsin maalaama suuri fresko Lakeuden kansan vaellus. Helsingin yliopiston maalaussalissa kuvataidetta opiskellut Broms maalasi teoksen juhlasaliin vievän portaikon yläpuolelle vuonna 1958.

– Broms sai negatiivista julkisuutta villistä yksityiselämästään, monista avioliitoistaan ja viinaanmenevyydestään. Suuret ikäluokat ovat arvelleet, että teoksen työstäminen on jäänyt kesken ajan puuttesta, kertoo Itäniemi.

Painetussa lehdessä ollut virheellinen tieto.

Arvid Bromsin maalauksen painija ei ole alkuperäisen tiedon mukainen Lauri koskela, vaan Kustaa Pihlajamäki.

Teksti: Sanna Keisala

Lue koko juttu 20.09.2017 Eparista tai näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka