Maria Kannasto on Seinäjoen ensimmäinen kaupunkilainen – Seinäjoki ja kaupungin kummityttö täyttävät 60 vuotta

Seinäjoesta tuli kaupunki 1.1.1960. Seuraavana päivänä syntyi kaupungin ensimmäinen asukas. Vuoden vaihteessa molemmat viettävät 60-vuotissyntymäpäiviään.

Maria Kannasto on Seinäjoen kaupungin ensimmäinen asukas. Sen ansiosta hän on saanut kunnian kantaa Seinäjoen kummitytön titteliä.

Seinäjoen kauppalasta tuli Seinäjoen kaupunki 1.1.1960. Kannasto näki päivänvalon ensimmäisen kerran seuraavana päivänä.

– Olin nelikiloinen ja äiti oli synnytyksestä väsynyt. Kun hän heräsi unesta, vieressä seisoi mustapukuisia miehiä. Äiti luuli, että he olivat tulleet kertomaan vauvan kuolemasta, Kannasto tietää.

Kyseessä olikin iloinen yllätys. Sairaalasängyn vieressä seisoi Seinäjoen ensimmäinen kaupunginjohtaja Olavi Piha seurueineen. He olivat tulleet onnittelemaan kummityttöä.

Kaupunki on pitänyt kummilapsestaan hyvää huolta. Kun Kannaston nelilapsisen perheen kuopus täytti vuosia, kaupunki yhteistyökumppaneineen huolehti lahjoista.

– Olen saanut kaikkea kelkasta polkupyörään. Sain tehdä lahjatoivelistan ja kaikki toiveet toteutuivat. Sisarukset olivat hieman kateellisia ja siksi auttoivat mielellään toiveiden keksimisessä.

Lahjat tulivat tarpeeseen, sillä perheellä ei ollut rahaa hussattavaksi.

– Olisikohan kyseessä ollut hienovarainen sosiaaliavustus, Kannasto arvelee.

Piha halusi tuoda lahjat perille itse.

– Äidillä oli aina kova stressi, kun piti siivota ja leipoa ennen herrojen tuloa. Isä vetäytyi ujona miehenä liiteriin pilkkomaan puita.

Vuosittaiset lahjat loppuivat tytön 18-vuotispäivään, mutta Seinäjoki ei ole päättäjien vaihtumisesta huolimatta unohtanut kummityttöään. Kannasto muistaa saanensa lahjoja aina, kun on täyttänyt pyöreitä vuosia.

– Muut kaupunginjohtajat eivät ole tulleet kotiin saakka. Seuraava kaupunginjohtaja Matti Nuolivirta kutsui kahville kaupungintalolle. Sen jälkeen kutsuja ei ole tullut.

Odottaako kummityttö huomionosoituksia 60-vuotispäivänään?

– En todellakaan! Jos kaupungin johto haluaa tulla käymään, niin siitä vaan. Asumme miehen kanssa jo kahden eli kyllä meille mahtuu, Kannasto selvittää suupielet hymyssä.

Lue koko juttu Eparista 31.12.209.

Poikkeuksellisesti lehti julkaistaan osoitteessa www.epari.fi jo 30.12.2019 kello 16.