Uutiset

Minimalisti ei halua lahjoja – Juuri tavarataivaan kesyttämisestä kirjan julkaissut Teemu Kunto antaa vinkit siihen, miten joulusta saa karsittua stressitekijöitä

Teemu Kunto on viettänyt monet joulut yksin. Hän viihtyy hyvin myös omassa seurassaan. Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Epari kävi kurkkaamassa, miten 500 tavaraa omistava Teemu Kunto viettää joulua. Minimalisti nauttii tavarapaljoutta enemmän tunnelmasta.

Kun astuu sisään minimalistin kotiin, osaa odottaa pelkistettyä sisustusta. Tämä pitää paikkansa myös Seinäjoen keskustassa kerrostalokaksiossa asuvan Teemu Kunnon kohdalla.

Olen tullut tekemään juttua siitä, miten turhasta tavarasta luopunut mies viettää joulua. Tuskin kovin runsaan koristelun keskellä, sillä Kunto omistaa vain 500 tavaraa.

Keittiön pöydällä lepattaa tuikku betonisen kynttiläjalan päällä. Jos tuossa on minimalistin joulukoristeet, haastatelu sujuu suht sukkelaan.

Minimalisti-bloginsa ansiosta valtakunnanjulkkikseksi noussutta miestä hymyilyttää. Hän hakee eteisen yläkaapista kaksi laatikkoa. Toisessa on kaksi tonttua ja joulupalloja kuuseen. Toisesta laatikosta paljastuu puolimetrinen joulukuusi, jonka Kunto kokoaa ja koristelee parissa minuutissa.

– Siinä se. Kuusikin on oikeastaan lapsia varten, kolmen teini-ikäisen tytön viikonloppuisä kertoo.

Kunnolla riittäisi pöydällä palava yksi kynttilä.

– Nautin glögistä ja sen tuoksusta. Laitan joululevyn soimaan ja olen oikeassa moodissa.

Lahjoja minimalisti ei missään nimessä halua.

– Lasten itse ajatuksella tekemät lahjat ovat ihania, mutta kenelläkään ei ole oikeutta päättää, että teille tulee nyt tällainen taulu tai maljakko.

Alan sääliä minimalistin lapsia. Käykö joulupukki Kunnoilla lainkaan?

– Annan aineettomia lahjoja ja mieluiten yhteistä tekemistä. Nyt teen poikkeuksen ja annan heille lisäksi kirjani, Kunto paljastaa ja viittaa juuri ilmestyneeseen Minimalisti-nimiseen teokseensa.

Kun kunto kysyi tyttärientärkeimpiä toiveita joulunviettoon, lista oli lyhyt: Lumiukko-elokuva, porkkanalaatikko ja joulutortut.

Tässä minimalistin vinkit siihen, miten joulusta voi karsia turhia stressin aiheita: 1. Älä luo turhia odotuksia. Satujen ja televisiomainosten mielikuvat joulusta vastaavat harvoin todellisuutta. Kun kaikki joululle asetetut toiveet eivät toteudu, kaikki ovat pettyneitä.

2. Älä suorita joulua, vaan nauti siitä. Tee niitä asioita, joista saat joulumielen. Valitse jouluusi ne elementit, jotka sinulle ja perheellesi ovat tärkeitä. Hoitakaa valmistelut yhdessä ettei kukaan kuormitu liikaa.

3. Tarvitseeko pipareita, torttuja ja muita herkkuja leipoa pitkin syksyä pakkaseen? Ne maistuvat parhailta tuoreena ja valmistortut paistaa nopeasti vaikka aattona.

4. Onko mitään järkeä täyttää pakastinta joululaatikoilla, joita riittää juhannukseen saakka? Voisiko niitä tehdä pienen määrän joulunpyhiksi tai ostaa laatikot valmiina?

5. Jos syöjiä on vähän, kinkun pastamisen sijaan voi ostaa valmiita kinkkuviipaleita.

6. Tarvitseeko pöydässä olla perinteisiä jouluruokia, joita ei kukaan syö? Lipeäkalan liottelun sijaan voi tehdä vaikka sushia, jonka valmistamiseen jää arjessa harvoin aikaa.

7. Onko kaikki pakko tehdä itse, väsyä ja purkaa stressiä tunnelman latistavalla kiukuttelulla? Jos pystyt, ulkoista ainakin osa joulusiivoista.

8. Voisiko lahjoja olla vähemmän? Lapset eivät joka perheessä edes jaksa avata kaikkia pakettejaan. Aikuiset voisivat sopia, ettei aikuisten kesken jaeta lahjoja ollenkaan. Jos lahjoja halutaan antaa ja saada, niin voisitteko sopia, että jokainen ostaa vain yhden lahjan. Sen saaja arvotaan niin, että jokainen ostaa ja saa yhden paketin.

9. Aineeton lahja on hyvä vaihtoehto. Anna lahjaksi vaikkapa teatteriliput, sisäänpääsy kesafestareille tai lahjakortti ravintolaan. Elämyslahja, jonka ansiosta voit viettää aikaa lahjan saajan kanssa, on varmasti mieluinen. Kokoperheen lahjaksi sopii muun muassa pakopelilahjakortti tai lupaus kylpyläreissusta.

10. Kokeile viettää joulu yksin eli nauti joulunpyhät parhaassa mahdollisessa seurassa. Ei stressiä, ei hässäkkää. Joulusaunaan voi mennä juuri silloin, kuin haluaa tai jättää kokonaan välistä! Itseään voi lahjoa sen mukaan, kuinka kiltti tai tuhma on ollut.

Lisää vinkkejä löydät videoista Eparin Facebookista ja Instagramista.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka