Uutiset

MONI-info tarjoaa tärkeää tukea arkeen – Maksutonta ja avointa niin maahanmuuttajille kuin syntysuomalaisillekin

Tanja Marttila (vas.) ja Katja Kaataja kertovat, että MONI-info järjestää paljon erilaisia tapahtumia ja kerhoja. Kuva Jan Jompero
  • Epari

Seinäjoen kaupungin maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelu MONI-info on ollut avoinna asiakkaille toukokuusta 2020 lähtien.

Pääosin ajanvarauksella toimiva Kampusrannassa sijaitseva MONI-infon palvelupiste neuvoo ja opastaa uussuomalaisia seinäjokelaisia ja esimerkiksi oppilaitoksia ja työnantajia maahanmuuttajien arkeen liittyvissä asioissa.

Maahanmuuttajakoordinaattori Katja Kaataja ja palveluohjaaja Tanja Marttila ovat tyytyväisiä MONI-infon toiminnan ensimmäiseen 1,5 vuoteen.

– Ensimmäiset puolitoista vuotta on mennyt oikein hyvin ja aktiivisesti, Kaataja kertoo.

– Palvelumme ja tapahtumamme ovat tavoittaneet tähän mennessä reilu 300 henkilöä, Marttila lisää.

Marttila on viron venäläinen ja saapunut Suomeen Tallinnasta yli 20 vuotta sitten.

– Olen kotiutunut hyvin ja minulle on tärkeää, että voin auttaa siinä myös muita. Olen ylpeä siitä, että olen seinäjokinen. Seinäjoki on loistava kotikaupunki ja toivon, että voin näyttää siinä esimerkkiä.

Marttilan mukaan kotiutuminen on hankalaa, jos ei opiskele suomen kieltä. Ihmisen on tärkeää saada ammatti ja työllistyä.

– Meille voi tulla ihan kaikenlaisten asioiden kanssa. Oli kyseessä sitten työ, opiskelu, perhe, vapaa-aika tai tarve sosiaalisen verkostoon. MONI-infon tapahtumiin kannattaa osallistua, Marttila kannustaa.

MONI-info ei rekisteröi asiakkaidensa etnistä taustaa tai kotimaata, mutta Kaatajan ja Marttilan mukaan asiakkaista moni on alun perin venäläiseltä kielialueelta, Aasiasta tai Lähi-idästä.

MONI-info järjestää yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa paljon erilaisia tapahtumia, kerhoja ja infoja. Nämä ovat luonnollisia paikkoja ihmisille alkaa kotiutua.

Esimerkiksi SeAMKin ja Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena alkaa lokakuun lopussa Friendship Skills Group. Kerhon tarkoituksena on tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa ajatuksia samalla kohtaamisen taitoja oppien.

–Tulossa on myös Balance Club for Mothers and Children sekä Balance Club for Men. Nämä tehdään yhteistyössä SeAMKin, Living Labin ja TASKU-hankkeen kanssa, kertoo Kaataja.

Infojen teemat ja kohderyhmät vaihtelevat tarpeen mukaan.

– Marraskuussa on luvassa info Afganistanin tilanteesta niin afgaaneille kuin ammattilaisille. Toivomme runsasta osanottoa myös maakunnan alueelta, esimerkiksi perheenyhdistämisiä hoitavien osalta.

Kaataja kannustaa myös työnantajia soittamaan tai varaamaan aikaa MONI-infoon, yksin tai yhdessä uussuomalaisen kanssa.

– Tapaamme toimistolla tai vaikkapa Teamsissa. Olemme iloisia siitä, että voimme tukea paitsi yksilöitä, myös elinkeinoelämää. Suuri osa palvelutyöstä on oleskelulupien ja muun byrokratian papereiden parissa toimimista, Kaataja selventää.

MONI-info on alun perin syntynyt kaupungin valtuuston aloitteesta. Jo hankesuunnitelmavaiheessa kaupungilla oli näkemys jatkuvan palvelun luomisesta. MONI-info toimii hankerahoituksella vuoden 2022 loppuun. Jatkosta päättää kaupunki tulevan vuoden aikana.

MONI-infon tekemisessä oleellista ovat yhteistyö, vuorovaikutus, luottamus ja kehittyminen.

Nyt kun palvelu on luotu, on aika suunnitella tulevaa.

– Jo mukana oleva yrityselämä, oppilaitokset, viranomaiset ja asiantuntijatyötä tekevät ihmiset ovat kaikki todella tärkeitä tämän työn onnistumiseksi, Katja Kaataja sanoo.

MONI-infon toiminta on maksutonta ja avointa kaikille. Palvelukielet ovat suomi, englanti ja venäjä, tulkki hankitaan tarpeen mukaan.

Lisätietoa toiminnasta löydät MONI-infon Facebook-sivulta.

Seinäjoen alueen palveluita esitellään tienoo.fi -sivustolla.

Emilia Tuomikoski

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka