Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli

Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin. Nyt suositellaan yli kahden metrin turvaväliä.

Uudet, muuntuneet koronavirusmuunnokset tarttuvat ja leviävät aiempia nopeammin. Siksi Terveyden ja hyvinvoinninliito suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin.

Vaikka koronaväsymys vaivaa, lähikontakteja tulisi THL:n mukaan vähentää entisestään.

– Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin. On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin, painottaa THL:n johtaja Mika Salminen.

Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Koronatestiin tulisi mennä, jos mikä tahansa näistä oireista ilmaantuu.

Ärhäkämmän viruksen takia kasvomaskia suositellaan käytettävän kaikissa julkisissa tiloissa, vaikka yli kahden metrin turvavälin pitäminen onnistuisikin. Vaikka ohjeita on jankutettu kohta vuosi, Salminen painottaa edelleen käsi- ja yskimishygieniasta huolehtimista. Hän muistuttaa myös koronavilkku-sovelluksen lataamisesta matkapuhelimeen.

Rokotuksilla kiire

Koronaepidemian taltuttamisessa rokotukset ovat ensiarvoisessa asemassa. Rokotteita on annettu muutamia viikkoja, mutta rokotteiden saanti on ollut heikkoa ja rokotukset ovat edenneet hitaasti.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asettama Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR korostaa, että saatavilla olevia rokotteita on ryhdyttävä antamaan yli 80-vuotiaille mahdollisimman nopeasti, jotta ikääntyneillä olisi mahdollisuus saada suojaa vakavalta koronavirustaudilta.

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan ikääntyneille sen jälkeen, kun tehohoidon henkilökunta, koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on pääosin rokotettu. Valtaosa näihin ryhmiin kuuluvista on nyt saanut rokotteen.

– Ikääntyneillä on suurin riski saada vakava koronavirustauti ja siksi rokotteita on syytä ryhtyä tarjoamaan heille heti. Ikääntyneiden rokotukset on tarpeen aloittaa, vaikka edeltävien ryhmien rokotukset olisivat vielä kesken. Rokotuksia on tehtävä rinnakkain. toteaa KRARin puheenjohtaja Ville Peltola.