Uutiset

Näin Essi Autio uudisti tyylinsä kirppis-muodilla

Villakangastakki on ajaton valinta, joka sopii jokaiseen asuun. Takin hinta on neljä euroa.
  • Epari

Yksi trendiin mukaan hypänneistä on seinäjokelainen Essi Autio, 19. Hän aloitti säännöllisen kirppiksillä käymisen ystäviensä innoittamana vuosi sitten. Kirppistelyn hauskuus ja halpuus olivat lopulta ne syyt, joiden vuoksi Autio päätti liittyä ystäviensä joukkoon.

Seinäjoen kirpputoreista Aution suosikkeja ovat Hyllykallion SPR:n kirpputori ja kierrätyskeskus Kaks’Kättä Työpaja. Kummastakin löytyy lähes aina jotain.

– Lahjoitan välillä vaatteitani SPR:lle, sillä tuotot menevät hyvään tarkoitukseen. Kierrätyskeskus taas tekee tärkeää työtä vaatteiden elinkaaren pidentämiseksi.

Epari pääsi mukaan kirppistelijän löytöretkelle. Tällä kertaa Autio suuntasi kierrätyskeskukseen.

– Ennen ostopäätöksen tekemistä tuote täytyy käydä tarkasti läpi. On mietittävä hintaa, käyttöikää ja sitä, miten sen pukisi osaksi omaa tyyliä, Autio opastaa.

Ensimmäisenä nuoren naisen huomion kiinnitti pilkullinen laukku, joka sopi erinomaisesti aiemmin käytettynä ostettuun takkiin. Laukku maksaa 2,90 euroa, mikä on Aution mielestä tyypillinen hinta laukusta alueen kirppiksillä.

Mukaan lähti myös pienempi musta laukku, josta pyydetään 2,30 euroa. Autio kertoo ostavansa kirppareilta eniten takkeja ja kenkiä, laukkuja löytyy harvemmin.

Yhteen ostoskierrokseen kuluva aika vaihtelee. Se riippuu siitä, kuinka monella kirpputorilla käy ja minkä kokoisia ne ovat.

– Joskus käyn töiden jälkeen parinkymmenen minuutin kierroksella. Välillä saatamme kiertää kavereiden kanssa kaikki Seinäjoen kirppikset. Tällöin aikaa voi kulua viisikin tuntia.

Autio kertoo ottavansa tyylivaikutteita tämän vuoden Euroviisuvoittajan, italialaisen rock-yhtye Måneskinin, jäsenten pukeutumisesta. Heidät tunnistaa näyttävästä tyylistä, jonka tärkeimpiä elementtejä ovat nahka, erilaiset kuosit ja leveät lahkeet.

Rokahtavaan tyyliinsä Autio lisää yleensä jotain klassista. Nyt rekistä löytyi harmaa villakangastakki, jonka hinta on neljä euroa.

Edulliset vaatekappaleet rohkaisevat kokeilemaan vapaasti eri tyylejä ja yhdistelemään niitä.

Alhaiset hinnat voivat innostaa heräteostoksiin. Niiden sijaan Autio kannustaa miettimään, tuleeko ostettu vaate käyttöön.

– Joskus saatoin ajatella, että kun vaate maksaa vain pari euroa, ei ostopäätöstä tarvitse edes miettiä. Nykyään teen harvoin heräteostoksia.

Kierroksen viimeinen löytö ovat mustat korolliset kiiltonahkakengät, joissa yhdistyy tyylikkyys ja rock-vaikutteet.

Kengät maksavat 4,80 euroa, mikä on edullinen hinta aidoille, vaikkakin käytetyille nahkakengille.

Kengät Autio yhdistäisi ruskeiden farkkujen kanssa, jotka ovat yksi hänen parhaista löydöistään.

Aiemmin Autio meni tyylissään mukavuus edellä. Hän alkoi kiinnostua muodista kirppisten kautta.

– En välittänyt juuri ollenkaan siitä, miltä vaate näytti. Ainoastaan se oli tärkeää, että se tuntui mukavalta.

Löytöjen yhteishinnaksi muodostuu 14 euroa, johon Autio on tyytyväinen.

– Jokainen kierros on erilainen ja välillä ei löydy ostettavaa. Toisinaan löydän paljonkin. Se on vähän tuurista kiinni.

Autio näkee nuorten kirppistrendissä paljon positiivista.

– Se luo vastapainoa pikamuotikulttuurille. Ekologisuuden lisäksi kirppiksillä kiertely on hyvää ajanvietettä. Ikinä ei tiedä etukäteen, mitä tulee löytämään.

Siiri Keltamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka