Uutiset

Naisten palkanmaksu päättyy tänään – Naisten palkka on tänä vuonna 83,9 prosenttia miesten

Naisvaltaisten alojen houkuttelevuutta ei lisää kehnonlainen palkka. Kuva Eetu Sillanpää
  • Epari

Tänään on naisten palkkapäivä. Päivämäärä lasketaan vuosittain Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin tiedoista vertaamalla naisten ja miesten keskiansioita. Naisten palkka on tänä vuonna 83,9 prosenttia miesten palkoista, mikä merkitsee sitä, että naiset työskentelevät loppuvuoden laskennallisesti palkatta.

Vuosikaudet on pyöritetty työelämän tasa-arvoa edistäviä ohjelmia. Silti isoin asia on yhä ratkaisematta. Naiset ansaitsevat edelleen merkittävästi vähemmän kuin miehet.

Suomessa työmarkkinat ovat jakautuneet vahvasti sukupuolen mukaan. Sosiaali- ja terveysala on hyvin naisvaltainen, ja esimerkiksi Tehyn jäsenistä 92 prosenttia on naisia.

– Niin kauan kun naisvaltaisen sosiaali- ja terveysalan palkkatasoa ei nosteta, palkkatasa-arvo ei etene. Asia on hyvin yksinkertainen ja ratkeaa rahalla. Kysymys onkin enemmän siitä, tahdotaanko oikeasti miesten ja naisten perusteetonta palkkaeroa kuroa umpeen, arvelee Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan naisten palkkapäivän tilastoluku ei ota huomioon julkisen sektorin lomarahaleikkausta. Julkisen sektorin naiset ovat siis palkkakehityksen peränpitäjiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun hoitohenkilöstöllä on jo nyt haasteellista tulla toimeen palkallaan. Matala palkkataso työntää alalta pois pätevää henkilökuntaa.

– Jos Suomessa halutaan säilyttää korkeatasoinen terveydenhuolto ja hoidon laatu, ei ole varaa menettää yhtään ammattilaista. Meillä on oltava varaa maksaa koulutetulla naisvaltaisella sote-alalla parempaa palkkaa. Asia tulee olemaan jatkossa vastassa sekä poliittisilla päättäjillä että neuvottelupöydissä. Korulauseet eivät riitä, toteaa Rytkönen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka