Noidat ja kurpitsat valtasivat hirsitalon – Halloween-hullu avaa taikamaailman ovet Eparin lukijoille

Villa Kurpitsan emäntä ei loukkaannu, jos joku kutsuu häntä halloween-hulluksi. Syksyn juhlasta on tullut Marika Koskimäelle elämäntapa.

Kuvataiteilija Marika Koskimäki rakastaa halloweenia. Amerikasta Suomeen rantautunutta juhlaa vietetään loka-marraskuun vaihteessa, mutta Ilmajoen Pojanluomalla sijaitsevassa hirsitalossa kurpitsat ja noidat alkavat vallata tilaa jo elokuussa.

Koskimäki ihastui halloweeniin reissatessaan Amerikassa reilut parikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen jokaisen matkan tuliaisena on ollut oranssisävyisiä koristeita. Koskimäen onneksi niitä löytyy nykyään hyvin myös suomalaisista nettikaupoista.

– Kaikki kysyvät aina, minne koristeet mahtuvat säilytykseen. Kun nätisti pakkaa, eivät ne montaa laatikkoa vie.

Suomessa halloween mielletään kauhun, veren ja kaikenlaisten kammotusten juhlaksi. Myös Villa Kurpitsaksi nimetyssä kodissa näkyy pääkalloja ja luurankoja, mutta ne ovat enemmän humoristisia kuin pelottavia.

Koristelussa Villa Kurpitsan boheemi emäntä yhdistää rakkaat harrastuksensa halloweenin ja sisustamisen. Runsaassa ja monikerroksisessa somistuksessa Koskimäki käyttää muun muassa värikkäitä kankaita, näyttäviä rusetteja ja itse valmistamiaan puukylttejä. Kokonaisuuden punaisena, vai pitäisikö sanoa oranssina, lankana on naisellinen ote. Villa Kurpisan juhla-asun kruunaavat pitsit ja kimallus.

Virpi Kupiainen-Ämmälä