Nurmossa asuu Suomen vahvin siivoushenkilö – Antti Tietäväinen pitää voimailua mukavan tylsänä hommana

Nurmolainen Antti Tietäväinen, 44, on todennäköisesti Suomen vahvin siivooja, ainakin alle 90-kiloisissa. Kuluva vuosi näet toi miehelle viisi kultamitalia sekä yhden hopean voimailun SM-kisoista. Lajina oli klassinen voimanosto, raakana eli ilman varusteita.

SM-kisoissa Tietäväinen kävi vielä erikseen kisaamassa erikoismiesten kanssa maastavedossa sekä penkkipunnerruksessa. Tietäväisen omien sanojen mukaan: ”Kiusaamassa nuorempia ettei into lopu”.

Antti Tietäväinen kisaa WPC-liiton kisoissa jotka ovat ammattilaisille. Seuramaksuja tai lisenssejä ei tarvita. Kaikki saavat kilpailla, kunhan painorajan alle pääsee.

– Omaan ikäluokkaan (40–44-vuotiaat) tulee aina lähdettyä. Usein osallistun myös avoimeen sarjaan, että tulee muillekin kisailua ja haastoa.

Voimailun jo teinivuosinaan aloittanut karhumainen entinen painija, nykyinen siivoojamestari, kertoo aloittaneensa systemaattisen kilojen keräilyn kilpailumielessä vuonna 2017 ärsyynnyttyään jalkojen turhan heikkoon olemukseen.

– Ensimmäiset kaksi vuotta hiottiin taitoa ja osaamista. Ilman kunnon tekniikkaa ei kannata nostaa mitään marjaämpäriä raskaampaa, Tietäväinen toteaa.

Voimailua hän pitää mukavan tylsänä hommana, joka sopii hyvin jokaiselle vartalotyypille ja kaiken ikäisille – kunhan muistaa maltin ja pitkäjänteisyyden.

– Kaava on tuttu talonrakennuksesta. Ensin täytyy laittaa perusta kuntoon, sitten vasta voi rakentaa seiniä, Tietäväinen vertaa.

Kisoja hän pitää mukavana lisänä harrastukseen. Kilpailuissa on myös sopiva tehdä ennätyksiä turvallisessa ympäristössä.

– Salitulokset ovat aina salituloksia - ainoastaan hyväksytyt tuomarin tarkistamat suoritukset lasketaan, Tietäväinen painottaa.

– Grillijonossa tehtyjä 200 kilon penkkipunnerruksia raitilla riittää, se tiedetään.

Antti Tietäväisen omat kisaennätykset ovat seuraavat: kyykky 195 kiloa, penkkipunnerrus 160 kiloa ja maastaveto 230 kiloa.

Tämän vuoden kilpailunsa hän kävi klassisen voimanoston osalta Lahdessa keväällä ja penkkipunnerruksen sekä maastavedon erilliskisat Mikkelissä viime lauantaina 21. elokuuta.

Lahdesta oli tuomisina kaksi kultaa, Mikkelistä kolme kirkkainta mitalia sekä yksi hopea. Sarjoina olivat M1-veteraanisarja sekä yleinen.

– Ihan hyvin sujunut vuosi. Ei tätä malta vielä lopettaa.