Uutiset

Nyt on aika vaihtaa talvirenkaat alle – 13-vuotias Aati Junttila opetteli homman jo kolmivuotiaana

Aati Junttila neuvoo etenemään auton pesussa ylhäältä alas. Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Kaikki koululaiset eivät syyslomasta huolimatta lomailleet viime viikolla. 13-vuotias Aati Junttila tienasi taskurahaa autojen parissa.

Talvirenkaat on syytä vaihtaa auton alle näinä päivinä. Kaikilla ei työhön vaadittavia taitoja ja tiloja ole, joten Aati Junttila keksi, että voisi hoitaa hoitaa monelle ikävän pakkopullan pois päiväjärjestyksestä pientä korvausta vastaan. Asiassa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta erikoisen tapauksesta tekee se, että Junttila täytti juuri 13 vuotta.

Hän vaihtoi renkaita ja pesi autoja syyslomalla isänsä omistamassa Tee se itse -hallissa Seinäjoen Roveksessa. Töihin nuori mies saapui Kauhajoelta, jonne Junttilat ovat juuri Seinäjoelta muuttaneet.

Facebookissa ollut ilmoitus poiki töitä mukavasti. Eikö olisi ollut mukavampi jäädä sängyn pohjalle tai viettää aikaa tietokonepelien parissa?

- Ei! Tykkään kaikenlaisesta rassaamisesta, ahkera poika vastaa empimättä.

Junttila on nähnyt itsestään otetun valokuvan, missä hän on isänsä apuna vaihtamassa autoon renkaita kolmen vuoden ikäisenä.

– Olin pieni ja pultit tuntuivat tietenkin olevan lujassa. Väännän niitä auki puolitoistametrisessä jatkovarressa roikkuen.

Aatin isällä Kimmo Junttilalla on useita harrasteautoja. Poika on seurannut isänsä puuhia ja ottanut oppia. Nyt hänellä on työn alla useita omia mopoprojekteja.

Syyslomatöistä saadut rahat Junttila sijoittaa varaosiin.

– Korjaan mopot ja maalaan nätiksi. Voitolla ostan lisää korjattavaa.

Kimmo Junttila kuuntelee jutustelua vieressä tyytyväisenä.

– En enää rahoita harrastusta. Muutama vuosi sitten annoin alkupääoman ja sillä poika on laajentanut reviiriään vähitellen.

Kimmo Junttila hankki tyhjän hallitilan yritykselleen, kiinteistövuokrausyritys Pekicompille, pari vuotta sitten. Tee se itse -hallin liikeidea on nimensä mukaisesti se, että vuokrahallia voi käyttää esimerkiksi autojen ja moottoripyörien kunnostamiseen.

Autotalli tai pihapaja eivät enää kuulu jokaisen kodin vakiovarusteisiin, joten hallivuokraus on lähtenyt mukavasti käyntiin.

– Monet vaihtavat renkaita, tekevät pieniä huoltotöitä tai pesevät ja imuroivat autoa. Öljynvaihto hallissa on kielletty. Talvi on tämän toiminnan sesonkiaikaa, koska hommia ei ole kiva tehdä pimeässä ja kylmässä.

Kovin tarkasti Junttila ei tiedä sitä, mihin vuokraajat hallitilaa käyttävät.

– Avaan ja suljen ovet etänä. Kerran pyyntö ovien avaamiseen tuli lähellä puoltayötä. Asiakkaalla oli tullut auton kanssa ongelma, joka hänen piti saada korjattua ennen seuraavaa työpäivää.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka