Nyt on tiukka paikka – Korona pitää pysäyttää, joten kutsu vain perhe joulupöytään

Koronan leviämistä pyritään estämään pitämällä ihmisten väliset kontaktit minimissä myös joulunaikana.

Koronaepidemia ei ole hellittänyt Etelä-Pohjanmaalla. Tartuntavaaran takia aluehallintoviraston rajoituksen mukaan vain alle 20 hengen, turvallisuusohjeiden mukaisesti järjestetyt, kokoontumiset ovat sallittuja. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin niin sanottu koronanyrkki suosittelee korkeintaan kymmenen hengen tapaamisia.

Asia koskettaa monia, sillä suositukset osuvat perhejuhlana pidetyn joulun aikaan.

– Joulu on turvallisinta viettää omassa perhepiirissä ja niiden kesken, jotka muutenkin asuvat samassa taloudessa, ohjeistaa ylilääkäri Matti Rekiaro.

Mies toivoo, että asia otetaan tosissaan. Muuten loppuvuoden pyhissä voi kyteä ”tuplaraketti”: ensin korona leviää joulupöydissä, sitten lähdetään juhlimaan uuttavuotta. Jos näin käy, tilanne on edes jokseenkin hallinnassa vasta helmikuussa.

Paikallinen koronanyrkki kokoontui maanantaina. Se esitti aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten tiukentamista ja suositteli sisäliikuntatilojen sulkemista sekä kiristi vuodeosastojen vierailusääntöjä. Suositukset ovat voimassa 11. tammikuuta saakka.

Rekiaro sanoo syyksi koventuville otteille sen, että aiemmat suositukset eivät ole purreet.

– Suosituksissa sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta pelkät suositukset eivät pure. Tarvitaan rajoituksia.

Nyrkki myös suosittelee, että sekä julkiset että yksityiset sisäliikuntatilat suljetaan.

– Se miten yksityiset toimijat tähän reagoivat, jää nähtäväksi. Julkiset tilat ovat kuntien hallinnassa, niin ne voivat päätöksiä tehdä.

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kielletään muilta paitsi lasten ja nuorten osastoilta, saattohoidossa olevilta ja vakavasti sairailta. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö. Sosiaalihuollon yksiköissä pyritään järjestämään mahdollisuus turvallisille vierailuille.

Maanantaina Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin vain yksi koronatartunta, tiistaina positiivisia testituloksia ei ollut lainkaan. Tämän perusteella ei Rekiaron mielestä kuitenkaan vielä voida päätellä tilanteen rauhoittuneen: Viimeisen viikon aikana on todettu 44 tartunta, kahden viikon tartuntamäärä on 84.

Osastohoidossa koronan takia on muutama potilas. Kevään aikana osastohoitoa tarvinneita koronapotilaita oli vain neljä, mutta syksyn aikana 26 potilasta on ollut koronan vuoksi osastohoidossa keskussairaalassa. Potilaiden keski-ikä on ollut 69 vuotta.

Syksyn aikana sairaanhoitopiirissä seitsemän henkilöä on kuollut koronaan. Kuolleiden keski-ikä on 84 vuotta.