Oho! Kymmenen flunssaa ja sata räkäistä päivää vuodessa ovat lapsella ihan normaalia

Flunssakausi on alullaan. Pöpöt jylläävät erityisesti päiväkodeissa ja kouluissa.

Päiväkotien ja koulujen alku näkyy monien lapsiperheiden arjessa sairasteluna. Vaikka nuhapäiviä on vähän väliä, ihan heti ei kannata huolestua.

Alle kolmevuotiailla päiväkotilapsilla flunssaoireita on keskimäärin sata päivää vuodessa. Sitä vanhemmilla flunssaoireisten päivien määrä laskee keskimäärin 50 päivään.

– Perusterve päiväkoti-ikäinen lapsi voi hyvinkin sairastaa kymmenen flunssaa vuodessa. Vastustuskyky kuitenkin kehittyy vuosien varrella ja usein koulun alkuun mennessä tilanne helpottuu, kertoo LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri Essi Kainonen.

Päiväkodeissa ja kouluissa on hyvät olosuhteet sairauksille levitä. Yhteiset leikit ja läheisyys useiden lasten kanssa altistaa tartunnoille.

– Syksyn infektioaalto on nyt ovella. Lasten flunssaan, mahatautiin ja silmätulehduksiin liittyvät yhteydenotot ovat selvästi nousussa. Vanhemmat haluavat usein ammattilaisen kannanoton, riittääkö kotihoito ja arvion, kauanko tämä kestää.

Yskä ja nuha eivät estä osallistumista päivähoitoon, elleivät ne häiritse lapsen yleisvointia tai päiväkotitoimintaa. Kuumeista lasta ei saa viedä hoitoon. Kuumeen rajana pidetään tavallisesti 37,5 astetta.

Sairas lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun tartuntavaaraa ei enää ole ja voimiltaan jaksaa osallistua toimintaan.

– Flunssasta toipuessa räkäisyys ja yskä eivät ole ongelma, vaan enemmän yleinen vointi ja jaksaminen painavat harkintaa tehdessä. Kuumeeton päivä olisi kuitenkin hyvä olla kotona ennen paluuta päivähoitoon.

Silmätulehduksen takana ovat usein hengitystieoireita aiheuttavat virukset. Siksi lasta, jonka silmä rähmii, ei tarvitse eristää hoidosta tartunnan vaaran vuoksi. Oireiden voimakkuus ratkaisee poissaolotarpeen.