Oho! Vuoden kuluttua Seinäjoellakin on prime-sali – Lue lisää 30 miljoonan hankkeesta

Bio Rexin Seinäjoen uuden elokuvateatterin ja Sofiantornin rakennustyöt alkavat heinäkuussa.

Bio Rexin uuden elokuvateatterin perustuksia ruvetaan rakentamaan tässä kuussa ja uudesta teatterista pääsee nauttimaan ensi vuoden marraskuussa. Uudessa teatterirakennuksessa panostetaan viihtyvyyteen niin aulatiloissa kuin kaikissa kuudessa salissakin.

Isoin sali on suunniteltu prime-konseptin mukaisesti, eli siinä maksimoidaan katselukokemusta kuvanlaadulla, äänentoistolla ja penkkien mukavuudella.

– Normaalissa salissa valkokankaan koko on pienen omakotitalon kokoinen, mutta tässä se on ison omakotitalon kokoluokkaa 200 neliön paketissa, BioRex Cinemasin toimitusjohtaja Aku Jaakkola kertoo.

Bio Rex pyrkii tarjoamaan asiakkaille sellaisen katselukokonaisuuden, jonka elokuvan tekijä on sille suunnitellut.

– Elokuvan valmistaminen vie paljon aikaa ja rahaa. Sen vuoksi haluamme panostaa myös sen esittämiseen. Tämä vaatii meiltä nykytekniikan hallitsemista ja hyödyntämistä.

Kahteen kerrokseen nousevan elokuvateatterin pääsisäänkäyntiä ja julkisivua tulee koristamaan noin 14 metriä korkea lasiseinä. Teatterin taa nousee 11-kerroksinen asuinrakennus Sofiantorni, jonka arvioitu valmistumisajankohta on kesä 2022.

Rakennukset ovat toisissaan kiinni, mutta molemmat rakennetaan omille perustuksille. Tällä tavoin varmistetaan, etteivät Sofiantornin asukkaat häiriinny teatterin toiminnasta. Jaakkolan mukaan äänieristykseen ja akustiikkaan on kiinnitetty paljon huomiota.

– Olemme miettineet, miltä saleissa tulee kuulostamaan. Saliääntä ja kaikua tulee säätää ja virittää kuin klassista soitinta. Hienot laitteet eivät yksin riitä hyvään toteutukseen, Jaakkola toteaa.

Elokuvasalien määrä tulee tuplaantumaan tämän hetkiseen Bio Marilyniin verrattaessa. Samalla Bio Rex aikoo monipuolistaa elokuvatarjontaansa.

– Vuositarjonta tulee olemaan noin 150 elokuvaa. Lisäksi voidaan tarjota suosituimmista elokuvista joustavempia näytösaikoja, Jaaakkola avaa.

Projektin urakoitsija Pallas rakennus on ollut alusta asti mukana projektin suunnittelussa.

– Tämä on teknisesti haastava projekti monin palikoin. Kun ylitetään kahdeksan kerroksen raja, rakentaminen kohtaa haasteita esimerkiksi tuulen vuoksi, Pallas Rakennus Pohjanmaa Oy:n aluejohtaja Raimo Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan myös pohjatyöt tulevat olemaan massiiviset, sillä rakentamisessa tulee huomioida viereisen hotellirakennuksen ja kadun tukeminen.

Vaikka projekti on suunniteltu toteutettavaksi ripeällä aikataululla, on se Virtasen mukaan realistinen.

– Olemme tehneet ennenkin tämänkaltaisia projekteja, joten ammattitaitoa meillä on hasteista huolimatta, Virtanen toteaa.

Muutaman viikon kestävä paalutus alkaa elokuun ja syyskuun vaihteessa.

Lisäksi rakennuskompleksin alle tulee noin 170 paikkainen autokellari, johon on kulku Torikadun puolelta Patruunan rampin kautta.

Teatterin kattotila tullaan hyödyntämään 82 asuinhuoneistoa sisältävän Sofiantornin taloyhtiön käyttöön.

– Sinne tulee uniikki yksityinen kattopiha, jonne on suunniteltu taloyhtiön pihasaunaa ja oleskelutiloja, Fin Capin projektipäällikkö Matti Jaskari kertoo.

Sofiantornin katutasolle tulee parvikerroksella varustettu viisimetriä korkea kahvilatila sekä Sofiantornin aulatila, joka toimii asukkaiden sisäänkäyntinä myös kahvilaan ja elokuvateatteriin.

Teatterin korkeuden vuoksi asuinrakennuksen kolmesta alimmasta asuinkerroksesta tulee huomattavasti korkeampia.

– Näihin kerroksiin tulee loft-tyyppisiä asuntoja isoin parvekkein ja yksiöitä ranskalaisin parvekkein. Erikoisuutena on kolme rivitalomaista asuntoa, joiden terassit ovat yksityisellä kattoterassilla, Jaskari paljastaa.

Sofiantornin asuntojen markkinointi alkaa syksyllä. Myynnistä vastaa Kotijoukkue.

Jo 50-luvulla rakennettuun Maakuntataloon avattiin Bio Marilyn vuonna 1976. Kaksi vuotta teatteri palveli yksisalisena. Kakkossali avattiin 1978 ja kolmossali vuonna 1981. Nyt Maakuntatalolle on haettu purkulupaa.

– Vaikka Marilyn on vielä ehjä, ovat sen tekniikka ja olosuhteet jo iäkkäät, Jaakkola myöntää.

Jaakkola uskoo vanhan teatterin olevan mittasuhteiltaan riittämätön kasvavalle kaupungille.

– Suur-Seinäjoen ja maakunnan asukkaat ansaitsevat nykyaikaisen elokuvateatterin, jossa on tarjolla normaalien elokuvanäytösten lisäksi myös kattavasti erilaisia näytöskonsepteja sekä premiumpalveluja.

Bio Rexin teatterihanke on suurin yksityinen elokuvateatteri-investointi Suomessa ja vaatinut paljon suunnittelua.

– Olemme tehneet paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Hankkeen kokonaiskustannukset nousevat noin 30 miljoonaan.

Teksti: Sanna Keisala