Uutiset

Oletko pyörinyt Ideaparkin liikenneympyrässä oikeaa risteystä etsien? – Miksi kauppakeskukseen ei opasteta?

Jos haluat Ideaparkkiin, mihin suuntaan käännyt? Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Ideaparkin kauppakeskukseen ei ole opasteita kantatie 67:n uudessa eritasoliittymässä? Epari selvitti asiaa lukijoiden pyynnöstä.

Ideaparkin kohdalle, kantatie 67:lle rakennettu eritasoliittymä koetaan vaikeaksi. Lukijat ovat pyytäneet Eparin toimiutusta selvittämään, miksi kauppakeskukseen ei ole opasteviittoja.

– Kauppakeskukseen ei ole opastetta. Kyltissä lukee Jouppi, mutta en halua mennä Jouppiin, vaan kauppaan. Pitääkö silti kääntyä Jouppiin? Ulkopaikkakuntalaiset eivät edes tiedä, mikä Jouppi on, lukija ihmettelee.

Ideaparkin toimitusjohtaja Petri Häli huokaa kysymyksen kuultuaan. Ongelma on miehelle tuttu.

– Asiakkaat toivovat viittoja. He kertovat, että vaaratilanteita on tullut, kun ihmiset ajavat ympyrässä ja jarruttelevat viime hetkessä kääntymispaikkaa valitessaan.

Häli harmittelee, ettei kauppakeskus voi itse vaikuttaa asiaan muuta kuin tekemällä opasteista pyynnön ely-keskukselle. Asia on ollut vireillä kauppakeskuksen valmistumisesta saakka.

– Kauppakeskusten on ollut todella vaikea saada lupia. Prosessi on hidas ja kankea. Lempäälän ja Oulun Ideaparkkien viittojen saannissa kesti vuosia.

Häli tietää, että Pirkanmaan ely-keskuksessa hoidetaan koko valtakunnan viittojen lupa-asioita. Soitetaanpa sinne. Selviää, että Pirkanmaalla hoidetaan valtakunnallisesti palvelukohteiden opastelupia.

– Palvelukohteiden opastustauluissa käytetään tieliikennelain mukaisia merkkejä. Niissä ei ole tunnusta, joilla kauppakeskus voidaan opastaa, selvittää lupa-asiantuntija Teija Sampela-Front.

Mahdotonta opasteen saaminen ei silti ole.

– Lempäälän Ideaparkkiin on valtatieltä kyltti, missä lukee kauppakeskus. Oulun Ideaparkia ei ole viitoitettu valtatieltä, mutta rampin päässä on viitoitus paikalliskohteena tekstillä Ideapark, Sampela-Front tietää.

Lupa-asiantuntija kertoo, että tieliikennelain mukaisella tunnuksella voidaan osoittaa maakuntakaavan mukainen, merkitykseltään seudullinen vähittäiskaupan suuryksikkö. Tätä merkkiä käytetään tieverkon viitoituksen yhteydessä. Merkistä päättää paikallinen ELY-keskus. Soitetaanpa sinne.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen liikenteen hallinnan johtaja Mikael Björses ei ole tietoinen siitä, että Seinäjoen Ideapark olisi tehnyt ehdotusta opasteista.

– Jos esitys tehdään, päätämme sallimmeko opasteen vai emme. Moottori- ja valtateille kauppakeskus-opasteita ei saa laittaa, mutta rampin kiertoliittymään sen saanti voisi olla mahdollista. Jos näin kävisi, se vaatisi opasteiden uusimisen.

Miksi kauppakeskusopasteita ei laitettu heti?

– Autoilijan tehtävä on tarkkailla liikennettä ja ajaa turvallisesti. Emme halua teiden varsille liikaa informaatiota. Suunnittelija kysyi kantaamme opasteeseen, mutta koska kukaan ei ottanut asiaan kantaa, merkkiä ei laitettu, Björses selvittää tapahtumakulkua.

Ideaparkin kohdalla oleva eritasoliittymä maksoi kuusi miljoonaa euroa. Sen maksaa Seinäjoen kaupunki. Hankkeen rakennuttamisesta vastasi Etelä-Pohjanmaan ely-keskus. Pääurakoitsija oli Kreate Oy.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka