Omat junnut ottivat paikkansa SJK:n edustuksessa – Tänään mustakulta mittaa kotiottelussa FC Lahden taidot

Seinäjoen jalkapallokerho taistelee keskiviikkona FC Lahtea vastaan OmaSp-stadionilla. Yleisö odottaa jännityksellä, saavatko kotikentät kasvatit, Joonas Lepistö ja Matias Vainionpää, peliaikaa.

Seinäjoen oma poika Joonas Lepistö, 22, on tänä vuonna satsannut kaikki paukut jalkapalloon. Se on tuonut tulosta viime viikkojen Veikkausliigan kotipeleissä. TP-Seinäjoen kasvatti on iskenyt SJK:n edustusjoukkueessa kolme maalia. Debyyttimaali (2-0) syntyi ottelussa RoPS:ia vastaan. Heti seuraavassa kotipelissä mies maalasi kahdesti FC Interiä vastaan.

Viime kaudella SJK Akatemian riveissä Kakkosen maalikuninkuuden 23 osumalla voittanut hyökkääjä kertoo maalihanojen aukeamisen liigassa tuntuneen hyvältä.

– Onhan niitä maaleja kauan odotettu tällä tasolla. Hienoa, että pääsin vihdoin maalaamaan ja vielä kotipeleissä. Varsinkin puskumaalini reboundista RoPS-ottelussa TP:n ja Sepsin juhlaväreissä oli tunteikas maali. Toisaalta kaksi maalia Interiä vastaan tuntuivat vielä paremmilta, Lepistö kertaa.

Lepistö pääsi maistamaan viime kaudella parissa pelissä Veikkausliigan tasoa. Tällä kaudella hän on pelannut yhdeksässä liigaottelussa, joista muutamissa avauskokoonpanossa.

– Alkukaudesta oli vaikea päästä peliin mukaan, kun minuutteja ei tullut paljon. Kun peliaikaa on kertynyt, on itseluottamuskin noussut. Nyt oma peli tuntuu helpommalta.

Maalinteon lisäksi Lepistö näkee vahvuudekseen tilanteiden luvun.

– Osaan liikkua hyvin boxissa ja seurata, mihin pallo saattaa pudota. Olen seurannut pienestä pitäen Englannin Valioliigan ja Mestarien liigan otteluja.

SJK:n alkukausi oli tehotonta, eikä maaleja tahtonut tulla. Viimeisen parin viikon aikana peli on alkanut kulkea hienosti, ja voittoja tullut jo neljä peräkkäin. Sen ansiosta SJK on noussut sarjataulukossa kuudenneksi.

Lepistö katsoo joukkueella olevan hyvät mahdollisuudet ylempään loppusarjaan, sillä runkosarjassa on jäljellä vielä kuusi ottelua.

– Se vaatii vielä voittoja, varsinkin keskikastin joukkueista.

Seuran uudet vahvistukset ovat Lepistön mielestä herättäneet joukkuepeliä yhä paremmaksi.

– He ovat nostaneet yhteishenkeä ja tuoneet positiivista lisäenergiaa.

Valmentaja Jani Honkavaara on Lepistöstä mies paikallaan.

– Hänellä on selkeä pelifilosofia siitä, miten pitää pelata. Hän on pelaajaläheinen ja osaa antaa neuvoja. Itse olen saanut häneltä ohjeita puolustuspelaamiseen, mikä on ollut heikkouteni, Lepistö arvioi.

Englantia sujuvasti puhuva Lepistö on unelmoinut pikkupojasta saakka ulkomaiden ammattilaiskentistä. Jos kutsu tulee, hän on valmis.

– Vielä ei ole kiirettä. Minulla on 1+1-vuotinen sopimus SJK:n kanssa. Jos ulkomaille haluaa, on ensin tehtävä liigassa ainakin 10 maalia kaudella ja oltava joukkueen johtava pelaaja.

Seinäjoen Jalkapallokerhon kasvatilla Matias Vainionpäällä, 18, on syytä hymyyn. Futisura on komeassa nosteessa ja kuluvalle kaudelle asetetut tavoitteet toteutuneet: Veikkausliiga-debyytti sekä paikka avauskokoonpanossa.

Pari viikkoa sitten Palloliitto uutisoi ”raketin lailla” Veikkausliiga-joukkueeseen nousseen Vainionpään kutsusta Suomen U21-maajoukkueeseen. Pikkuhuuhkaja-leiriltä plakkariin jäivät positiivisten fiilisten, uuden oppimisen sekä oman tason näkemisen lisäksi täydet peliminuutit Ukraina-pelistä.

Puolustuksessa pelaava Vainionpää on noussut nopeasti tärkeään rooliin SJK:ssa. Heikkohermoisempaa hirvittäisi. Hän on kuitenkin tottunut kovaan, tavoitteelliseen harjoitteluun ja tietää, että jos jotain haluaa saavuttaa, töitä on koko ajan tehtävä.

Muutaman uraansa vaikuttaneen merkkipaalun hän nostaa erityisesti esiin: TP-Seinäjoen vaihtumisen SJK:si, jolloin jalkapallo lakeudella ammattimaistui sekä junnuvuosien ulkomaan turnaukset. Myös Kuortaneen urheilulukion laadukas arki ja opiskelu futiksen ehdoilla ovat merkityksellisiä.

Ahkerana harjoittelijana Vainionpää keskittyy päivittäin kehittämään itseään futaajana.

– Haluan kehittyä ja katsoa, kuinka hyväksi voin tulla. Se motivoi eniten.

Tulevaisuuden haaveissa siintävät ulkomaiden nurmet sekä pääsy A-maajoukkueeseen.

Tämän kauden tavoite Veikkausliigassa on selvä.

– Haluan päästä joukkueen kanssa niin pitkälle kuin mahdollista, nyt ensin ylempään loppusarjaan.

Edellisten etappien lisäksi yksi futishetki uralla on ylitse muiden: viime kauden lopulla Akatemian nousu kakkosesta ykköseen.

– Sellaista fiilistä en ole ennen kokenut. Mahtava kokemus, kun sai jakaa sen joukkueen kanssa. Se yhteisöllisyys tuo siihen jotain erityistä.

Vainionpään pelillinen esikuva löytyy nyt läheltä, omasta joukkueesta.

– Se, miten Mehmet Hetemaj antaa aina kaikkensa kentällä, on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Hän on ehdottomasti esikuvani.

Myös nykyinen SJK-koutsi Jani Honkavaara saa arvostusta.

– Hän on loistava valmentaja, olen tykännyt tosi paljon. Hyvä johtaja ja ihmistuntija.

Hannu Lusa

Elina Kuusisaari