Onko paras seurakuntavaaliehdokas pörröinen vai hyvä ötökkätuntija? – Nallevaalien voittajasta tulee varhaiskasvatuksen maskotti

Nallevaalit houkuttelevat lapsia ääniuurnille. Seinäjoen seurakunta toivoo, että myös aikuiset innostuisivat äänestämään samalla kerralla.

Millainen on hyvä seurakuntavaaliehdokas? Onko se hän, joka lupaa kirkkovaltuustoon päästessään paljastaa salaisen piparkakkureseptinsä vai hän, joka aikoo valituksi tultuaan halata kaikkia äänestäjiä? Onko uimahyppytaitoinen ehdokas parempi luottamushenkilö kuin ehdokas, joka muistaa kasvien ja erilaisten ötököiden nimet?

Näitä asioita on pohdittu Seinäjoen seurakunnan järjestämissä nallevaaleissa. Vaalit pidetään oikeiden seurakuntavaalien tapaan 18. marraskuuta, mutta ehdokkaat ovat kampanjoineet kesästä saakka.

Herra Kesäheinä, Hilma, Kassu, Suvi Hattara ja Toivo Reinola ovat kiertäneet kymmenissä seurakunnan varhaiskasvatuksen järjestämissä tilaisuuksissa, esimerkiksi päivä- ja perhekerhoissa, kertomassa itsestään ja siitä, mitä vaalit ja äänestäminen tarkoittavat.

Karvakamut-ehdokaslistan kampanjapäällikö, lastenohjaaja Merja Loppi paljastaa, ettei harjoitusäänestyksessä ole ollut selvää ennakkosuosikkia.

– Tasaista on ollut. Nallet ovat ottaneet tilanteen rauhallisesti, mutta osaa lapsia on harmittanut kovasti, kun oma ehdokas ei ole voittanut.

Nallevaalien tarkoituksena on kertoa lapsille vaaleista ja innostaa heitä äänestämään suosikkinalleaan virallisena äänestyspäivänä.

– Kun lapsi tuo vanhempansa äänestyspaikalle, myös vanhemmat voivat äänestää, Loppi avaa nallevaalien taustatekijöitä.

Äänestäjien mielipide vaikuttaa kauas tulevaisuuteen, sillä nallevaalien voittaja nimetään varhaiskasvatuksen nimikkonalleksi.

– Olemme jo pitkään miettineet logon uudistamista ja päätimme nyt napata kaksi kärpästä samalla kerralla. Voittajanalle jatkaa elämäänsä varhaiskasvatuksessa ja näkyy sosiaalisessa mediassa, Loppi selvittää.

Oikeissa seurakuntava leissa äänestysoikeus on yli 16-vuotiailla. Nallevaaleissa ei ole ikärajaa. Äänestäjät saavat kiitokseksi seurakunnan teettämän Reinolanmäen yllätysystävä -nallesatukirjan.

Teksti:

Virpi Kupiainen-Ämmälä