Oravaterapiaa keskellä kaupunkia – Rohkeat citykurret ilahduttavat ohikulkijaa

Aivan Seinäjoen keskustan liepeiltä, kiireisten ihmisten ja ohi kurvaavien autojen keskeltä löytyy ainutlaatuinen pala luontoa. Pienen metsätilkun nelijalkaiset asukkaat eivät pelkää rauhallista vierailijaa, ainakaan jos tuliaisena on kourallinen maapähkinöitä.

Risto Ahokas on oraville tuttu vieras. Hän on tehnyt tuttavuutta metsän oraviin jo kuuden vuoden ajan.

– Tulen tänne aamulla, jolloin oravat ovat aktiivisimmillaan. Käyn vielä illalla katsomassa, että kaikki on hyvin. Vaihdan vedet ja tuon suolattomia maapähkinöitä syötäväksi. Rohkeimmat yksilöt juoksevat heti katsomaan, kun kuulevat minun kaatavan raikasta vettä, Ahokas kertoo ja osoittaa juomakippoa pensaan alla.

Seinäjoen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojelunevoja Marika Vuorela neuvoo, että oravan kanssa ei kannata kuitenkaan kaveerata liikaa.

– Liian tuttavalliseksi käynyt orava muuttuu helposti riesaksi. Orava poistuu kyllä etsimään ruokansa itse, kun tarjoilu lopetetaan. Jos käytös on tunkeilevaa sitä ei saa vahvistaa tarjoamalla ruokaa kädestä, Vuorela kertoo.

Luonnolla on monia hyvinvointia parantavia vaikutuksia. Tutkimuksien mukaan luonnossa oleskelu laskee verenpainetta ja sykettä, rentouttaa mieltä ja selkeyttää ajatuksia. Erityisesti lasten ja nuorten luontosuhdetta heikentää yhteiskunnan muutokset.

Metsässä akkujaan lataava Ahokas on huolissaan liiallisesta rakentamisesta.

– Tämä on loistavaa terapiaa. Jäin hetki sitten eläkkeelle ja metsässä oleskelu on entistä tärkeämpi osa päivääni. Kaupunkien kehittäminen on hyvä juttu, mutta aivan kaikkea ei saisi laittaa tasaiseksi. Se on suomalaisen rikkaus astua luontoon, joka on keskellä kaupungin vilinää, Ahokas tietää.

Lue koko juttu Eparista 19.6.2019

Teksti: Unna Takalo