Ostaisitko käytettyä joululahjaksi?

Taas on meneillään se aika vuodesta, kun pitäisi miettiä joululahjoja. Tori.fi teetti lokakuussa tutkimuksen, jonka mukaan puolet suomalaisista ei ole koskaan antanut käytettyä joululahjaksi. Vastaajista 16 prosenttia suhtautui jopa kielteisesti koko ajatukseen.

HeiDivarin omistajan Heidi Anttilan mielestä käytetyn, etenkin kirjojen, ostaminen lahjaksi on ok.

– Olen itsekin ostanut aiempina jouluina kirpputorilta lahjoja koko perheelle.

Tavaran ostamista käytettynä vierastetaan, sillä sitä voidaan pitää nolona tai pihistelynä.

– Toki sen näkee, jos lahja on ostettu vain hinnan perusteella, mutta sama pätee uusiin lahjoihin. Käytetyn aliarvostaminen alkaa nykyään olla vanhakantaista. Tärkeintä lahjan ostamisessa on kuitenkin tuntea lahjan saaja, Anttila sanoo.

Vuoden käytetty joululahja on Artekin jakkara

Suomessa ensi kertaa pidetyssä Vuoden käytetty joululahja -äänestyksessä voiton vei kotimainen klassikko Artekin jakkara. Esivalintaraadin ehdokaslistalla mukana olivat muun muassa sähköpotkulauta, painopeitto sekä yrttikasvattamo.

– Artekin jakkaran valitseminen on suomalaisilta osuvaa. Kotimaisen sisustamisen ajaton kulmakivi edustaa laadukkuutta, pitkäikäisyyttä ja jälleenmyyntiarvoa. Nuo ovat arvoja, joista nykyajassa on hyvä muistuttaa – myös jouluna, kertoo Tori.fi:n markkinapaikkajohtaja Timo Huhtamäki.

Teksti ja kuva Iiris Kostiainen