Pääsiäisen ABC – Aurinko paistaa, ajokeli on hyvä. Näillä vinkeillä pääset turvallisesti jo pitkälle

Pääsiäisen sää on koko maassa enimmäkseen poutainen ja lämmin.

Sääennusteeseen tuo pientä epävarmuutta heikko matalapaineen alue, joka liikkuu pitkäperjantaina maan pohjoisosan yli kaakkoon. Tällöin Suomeen virtaa tilapäisesti vähän kylmempää ilmaa pohjoisesta. Matalapaineeseen tai sen säärintamiin liittyy suuressa osassa maata tilapäisesti vähän runsaampaa pilvisyyttä. Sateiden todennäköisyys kasvaa Lapissa jo lauantai-iltana, maan keskiosassa vasta myöhemmin sunnuntaina tai maanantaina.

– Yleisesti ottaen pääsiäisen sää näyttää enimmäkseen lämpimältä ja aurinkoiselta”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Lämpimintä on maan länsi- ja eteläosassa, jossa lämpötila kohoaa useana päivänä monin paikoin yli 15 asteeseen. Yölämpötilat ovat enimmäkseen +3 ja -3 asteen välillä. Yöpakkaset ovat todennäköisimpiä maan itä- ja pohjoisosassa.

Sääennusteiden mukaan laaja korkeapaine hallitsee Suomen säätä pääsiäisen jälkeenkin ja sää jatkuu todennäköisesti edelleen tavanomaista lämpimämpänä. Vuosi sitten pääsiäinen oli kolme viikkoa aikaisemmin. Tuolloin pääsiäistä vietettiin tavanomaista kylmemmässä säässä. Päivälämpötilat olivat nollan molemmin puolin ja öisin oli reippaasti pakkasta.

Pääsiäisen ruuhkat tieliikenteessä keskittyvät kiirastorstaille sekä toiselle pääsiäispäivälle.

– Autoja on huomattavasti enemmän liikenteessä kuin esimerkiksi hiihtolomien meno- ja paluuliikenteessä. Liikenne jonoutuu paikoin ja nopeudet laskevat liikenteen vilkkaimpien tuntien aikana, tietää ITM Finlandin liikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen.

Etelässä lumi on sulanut, pohjoisessa lunta on vielä reippaasti. Jos suuntaa Lappiin, kesärenkaita ei kannata vielä vaihtaa. Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, joka tänä vuonna on vasta 29. huhtikuuta.

– Kesänopeusrajoitukset ovat voimassa koko maassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomi on pitkä maa ja kevätsää saattaa olla hyvin oikukas ja ajokeli voi muuttua nopeastikin.

Vaikka ajokeli pysyisi hyvänä, ei turhia riskejä kannata tien päällä ottaa. Poliisi valvoo pääsiäisliikenteessä erityisesti nopeuksia ja ajotapoja.

– Valvomme etenkin niitä teitä, joilla liikennemäärät ovat suuria ja joilla on esiintynyt onnettomuuksia. Kiinnitämme totta kai huomiota myös turvalaitteiden käyttöön, turvaväleihin, ohituksiin ja lasten turvalliseen kuljettamiseen autossa, paljastaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Liikenneturva kannustaa pääsiäisliikenteeseen pyyhältäviä ennakointiin. Turvallisen matkanteon voi aloittaa jo ennen liikenteeseen lähtöä suunnittelemalla reitin ja tauotukset sekä nukkumalla hyvät yöunet.

– Kuljettajan on hyvä ennakoida ajamista jo ennen lähtöä. Se, mitä tekee matkaa edeltävinä päivinä vaikuttaa ajamiseen niin meno- kuin paluuliikenteessä. Vaikka vesilinja pitää ajopäivänä, voivat edellisen illan alkoholiannokset väsyttää ja vaikuttaa sitä kautta ajokuntoon, muistuttaa suunnittelija Mia Koski Liikenneturvasta.

Matkaan voi varautua tutustumalla Liikennetilanne-palveluun, joka löytyy osoitteesta www.liikennetilannepalvelu.tmfg.fi. Palvelusta löydät muun muassa häiriötiedotteet, kelikamerat, maanteiden talvikunnossapidon reaaliaikaiset tiedot sekä matkustajaliikenteen asemakohtaiset aikataulu- ja täsmällisyystiedot.

Apua tien päällä saa Operaatio Pajunkissasta. Autoliiton tiepalvelumiehet päivystävät pääsiäisliikenteessä jo 50. kertaa. Operaatio Pajunkissa järjestetään kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin. Autoliiton riveissä on 135 vapaaehtoista tiepalvelumiestä, jotka ovat tuolloin tehostetussa valmiudessa lähdössä auttamaan tien päällä pulaan joutuneita.

Operaatio Pajunkissan puhelinnumerona toimii Autoliiton yleisen tiepalvelun numero 0200-8080. Numero kannattaa tallentaa valmiiksi matkapuhelimen muistiin, josta se on apua tarvittaessa helposti saatavilla.

– Olennaista on huolehtia siitä, että matkapuhelimessa olisi koko ajan mahdollisimman hyvin virtaa siltä varalta, että matka yllättäen katkeaa, Autoliiton yleisestä tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Vesalainen painottaa myös turvallista ajotapaa ja malttia. Riittävät tauot, reilu turvaväli ja tasainen nopeus edesauttavat turvallista perillepääsyä.

– Liikenteen jonoutuessa ohittelemalla ei juuri säästä aikaa, pikemminkin liikenne vain puuroutuu entisestään.

Perinteisesti pääsiäisliikenteessä Autoliiton tiepalvelua työllistävät rengasrikot ja lukkojen avaamiset. Usein pulaan joutuminen ja siitä seuraava avun tarve olisivat vältettävissä melko yksinkertaisin keinoin. Tässä muistilista:

Tarkasta auton öljy- ja nestetasot. Tee tarvittavat lisäykset.

Tarkasta ja säädä rengaspaineet kuormituksen mukaisiksi (myös mahdollisesta vararenkaasta).

Puhdista tuulilasi sisäpuolelta ja mikäli pyyhkijänsulat jättävät raitoja tai pyyhkivät muuten huonosti, vaihda ne uusiin.

Anna vara-avain jonkun samassa autoseurueessa matkustavan huolehdittavaksi.

Jos kauko-ohjainavaimen paristonvaihdosta on yli vuosi, kannattaa paristo vaihtaa tai vaihdattaa ennen matkalle lähtöä.

Säilytä avainta mieluummin housujen kuin takin taskussa. Näin todennäköisyys, että avain jää lukittuun autoon sisälle, on pienempi.

Tarkasta kaikkien valojen toiminta.

Tutustu autosi valojen toimintaperiaatteeseen.

Teksti:

Virpi Kupiainen-Ämmälä