Päivisin peltiseppä, iltaisin balettitanssija – 54-vuotias Kari Merikanto tekee mitä huvittaa ja napsii samalla tanssin SM-mitaleita

Kari Merikanto on ottanut elämänasenteekseen sen, että tekee mitä huvittaa. Viisikymppiselle se jo sallitaan. Baletin lisäksi hän opiskelee nyt maskeerausta.

 

Viisikymppinen, tatuoitu mies tekee balettitanssijan ojennuksia peiliseinäisessä tanssistudiossa. Kun aletaan ottaa valokuvia, hän ilmoittaa vetävänsä hupparin niskaan.

– Pannaan tatuoinnit piiloon. En halua näyttää nuorille esimerkkiä, että tatskat olisivat jotenkin siisti juttu. Itse en enää ole sitä mieltä, Kari Merikanto sanoo.

Aivan oma lukunsa on musta pusakka, jonka rintamuksessa lukee Prinssi. Sellaista ei ole kellään muulla.

– Olen ainoa mies tässä balettikoulussa. Koulun johtaja, Mila Miloff, kutsuu minua siitä syystä Prinssiksi. Hän päätti, että nimi on saatava huppariinkin, Merikanto nauraa.

Hän alkoi käydä aikuisbaletissa nelisen vuotta sitten.

– Olen lapsesta saakka ihaillut balettia, sen linjakkuutta ja fyysistä vaativuutta. Lapsena ei ollut mahkuja harrastaa lajia, mutta nyt kun oli, hyppäsin mukaan. En ole katunut.

Kari Merikanto täyttää tällä viikolla 54 vuotta.

– Baletti on hyvä laji tämmöiselle vanhalle äijälle, kun paikat alkaa jo kangistua ja tasapaino reistata, hän perustelee rennosti.

Merikanto haluaa haastaa myös muita miehiä mukaan. Aikuisbaletissa jokainen kun voi tehdä liikkeitä omalla tasollaan.

– Tässä lajissa kroppa vetryy ja venyy. Minulla on painokin pudonnut. Alan olla ikäisekseni kelvollisessa tikissä.

Seuraavaksi hän paljastaa, ettei todellakaan veny kaikkeen, sillä taustalla on monia eletyn elämän tuomia vammoja ja tapaturmia.

Onneksi tanssinohjaaja Mila tietää hänen rajansa.

– Sitten kun niistä rajoista vaatii vähän yli, sen verran, että joudun pinnistellä, niin tulee hyvä.

Kari Merikanto ei ole vielä esiintynyt balettitanssijana, mutta sekin päivä on tulossa. Mila on luvannut hänelle roolin tulevassa näytöksessä, jonka pitäisi olla 13.12. Tosin korona saattaa siirtää sen keväälle.

Roolina on joka tapauksessa hovimestari baletissa Tuhkimo.

– Talon ainoana miehenä minulle löytyy yleensä aina rooli.

Merikanto käy tällä hetkellä baletissa kahdesti viikossa. Kustannusten osalta hän vertaa lajia kuntosaliharrastukseen.

– Lisäksi harrastan nyrkkeilyä. Se on hyvää niska- ja hartiajumppaa, mutta samalla se on myös tanssia kohteen ympärillä, hän vertaa.

Merikanto keskittyy nykyisin kuntonyrkkeilyyn eikä ota enää matseja kuin oman pojan kanssa.

– Jos on näytös tulossa, niin poika ei saa lyödä suoraan perille – ettei tulee mustaa silmää.

Jos tälli tulisikin, se ei välttämättä olisi ongelma. Merikanto on nimittäin tänä syksynä aloittanut maskeeraajan opinnot Etelä-Pohjanmaan Opistolla.

– Olen ammatiltani peltiseppä. Kun korona vei töitä, päätin käyttää ajan hyödyksi. Minua on aina kiinnostanut, miten niitä hurjannäköisiä haavoja ja muita maskeja rakennetaan esimerkiksi elokuviin.

– On siitä koulutuksesta ainakin se hyöty, että osaan tehdä itse meikin näytöksiin, hän virnistää.

Kuinka ollakaan, Merikanto on maskeeraajakoulun ainoa mies.

– Tällä elämänkokemuksella se ei vaivaa minua lainkaan. Viihdyn porukassa hyvin.

 

Tero Hautamäki
 

Lue lisää Kari Merikannosta Eparista 4.11.2020.

VIDEO!

Katso Eparin Facebook-sivulta tai Instagramista video Kari Merikannon ja Kaisa Härmänmaan duoshowtanssiesityksestä. Tuoreella videolla pari tanssii kappaleen ensi kertaa SM-kilpailun jälkeen.