Parisuhdepatologi tuntee sydämen syöverit, mutta ei pysty herättämään henkiin kuollutta parisuhdetta – Raimo Vakkurin viimeinen puhujakeikka Seniori-messuilla

Raimo Vakkurilla on titteli, joka lienee maan ainoa. Televisiossa nähdystä Sunnuntaivekkarista ja Aamusydämellä-ohjelmasta tutuksi tullut mies tituleeraa itseään parisuhdepatologiksi.

Mistä on kyse? Miten romanttisuus ja ruumiinavaus liittyvät yhteen?

Vakkuria naurattaa, kun yritän kaivaa vastausta esiin moneen otteeseen. Yhteyksiä löytyy yllättävän paljon: Patologi etsii kuolinsyytä kudos- ja eritenäytteiden avulla, parisuhdeterapeutti taas tonkii mielen ja sydämen sopukoita pyrkiäkseen löytämään ongelmien syitä ja seurauksia. Suurin eroavaisuus ammateissa on se, että patologi ei voi pelastaa asiakastaan, mutta parisuhdeterapeutti voi.

Aina paraskaan neuvotteluapu ei silti auta. Täysin kuollutta parisuhdetta ei paraskaan lääkäri pysty herättämään henkiin.

– Rakkaus on tunnetta ja tahtoa. Jos halua ongelmien selvittämiseen ei ole ja toinen ärsyttää koko ajan, kannattaa miettiä olisiko jo aika luovuttaa. Ei kenenkään tarvitse tyytyä vain tyydyttävään, Vakkuri pohtii.

Vakkuri puhuu viikonloppuna pidettävillä Senori-messuilla. Rakkaustohtori arvelee, että Seniori-messut jäävät hänen viimeiseksi puhetilaisuudekseen.

– Eläkkeelle jäänti on parisuhteessakin uusi tilanne. Nykyään katsomme vaimoni kanssa rinnakkain televisiota, ulkoilemme ja käymme ravintolassa syömässä. Elämä on edelleen ihan hauskaa.

Minkä ikäisen tohtori diagnosoi vanhukseksi?

– Ihminen tietää tulleensa vanhaksi silloin, kun luulee tietävänsä vastaukset kaikkiin kysymyksiin, mutta kukaan ei enää kysy niitä, Vakkuri filosofioi.

 

Missä?

Seniori-messut järjestetään 12. - 13. lokakuuta kello 10-16 Seinäjoki Areenassa.

Raimo Vakkuri puhuu lauantaina ja sunnuntaina kello 13.30.

 

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu Eparista 9.10.2019