Parkourissa vain mielikuvitus on rajana

Paikasta A paikkaan B mahdollisimman nopeasti, sujuvasti, sulavasti ja kekseliäästi. Korkeat muurit ja seinätkään eivät ole este, vaan mahdollisuus. Kyseessä on monille tuntematon parkour, jonka saloja Seinäjoelta kotoisin olevat nuoret miehet nyt avaavat.

Temppuja toistensa perään, on yleinen käsitys parkourista. Siltä se saattaa ulkopuolisen silmin näyttääkin, kun hyppyihin yhdistetään muun muassa voltteja. Lajissa on kuitenkin kyse liikkeestä. Ajatuksena on liikkua paikasta toiseen mahdollisimman tehokkaasti ja yhtenäisesti liikkeen katkeamatta.

– Toki kyseessä on melko uusi laji, joka muokkautuu yhä uusien näkemysten mukana, kertoo vakituisesti kuusi vuotta parkouria harrastanut Tuomas Katila.

Internet saattaa näyttää parkourin olevan hurjapäistä ja vaarallista. Kaikki eivät tunne turvallisen harjoittelun perusteita ja uskovat, että lajissa on kyse vaarallisista tempuista.

– Täytyy ymmärtää, että varma osaaminen ja taito kehittyvät vuosien harjoittelun kautta, jo kymmenisen vuotta parkourin parissa viihtynyt Juho Kuusisaari toteaa.

Lajina parkour on erittäin monipuolinen. Käytössä on koko keho. Laji ei kehitä vain fyysisellä, vaan myös psyykkisellä tasolla.

– Parkour on tuonut lisää itsevarmuuttaa, Tuomas Katila miettii.

Hän kuvaileekin parkourin olevan jatkuvaa itsensä haastamista ja omien esteiden voittamista.

– Tätä kautta oppii tuntemaan hyvin vahvuutensa ja heikkoutensa. Ainoa kilpailu tapahtuu itseään vastaan, Juho Kuusisaari täydentää.

Parkour on täynnä rajattomia mahdollisuuksia. Lajissa ei ole sääntöjä, jotka rajaisivat oikean tai väärän tekniikan. Lajissa ainoastaan mielikuvitus on rajana.

– Varsinkin viime kesänä tehty ulkomaanreissu avasi silmiä paljon uusille ideoille, kertoo Katila.

Suomessa lapsien harrastajamäärät ovat olleet muutaman vuoden ajan nopeasti kasvussa erilaisten opetustahojen ansiosta.

– Turvallinen harjoittelu toteutuu usein paremmin ohjatussa ympäristössä vaikka parkourin harrastaminen ei ohjaajaa todellakaan vaadi, Juho Kuusisaari kertoo.

Tuomas Katila sekä Kuusisaari parkouraavat tällä hetkellä Lahdessa, missä he ovat pitäneet parkour akatemiaa. Aikaisemmin he pitivät ohjattuja harjoituksia myös Seinäjoella, mutta heidän lähdettyään tilalle ei jäänyt ketään jatkamaan toimintaa. Seinäjoki tarjoaa heidän mukaansa kuitenkin loistavat mahdollisuudet lajin harrastamiseen.

– Puitteiden puolesta Seinäjoki on loistava paikka aloittaa harrastus vaikka ihan itsenäisesti. Parhaimpia treenialueita ovat keskustan alue, keskussairaalan ja Joupiskan ympäristö sekä Kärjen aikuiskoulutuskeskus, Katila listaa.

Teksti: Jonna Löfhjelm

Lue muut Hyvä olo -teeman jutun viikon lehdestä sivuilta 8-11.