Paula Koivuniemi oli nuoruudessaan villi tyttö: Seinäjoelle liittyy paljon muistoja

Pitää olla aika kova mimmi, että pannaan Seinäjoelta Kanadaan jäähylle. Paula Koivuniemi oli 60-luvulla sellainen.

– Minut lähetettiin kolmeksi vuodeksi Kanadaan tätini luo jäähtymään vuonna 1965. Olin vähän villi tyttö, 17–18-vuotias. Siihen aikaan oli tiukka kotikuri. No, mitä me tehtiin, vähän röökiä poltettiin salaa ja kuljettiin poikien kanssa, Koivuniemi muistelee naureskellen.

Tyttö asui Kanadassa vuoden. Nyt Koivuniemi on Seinäjoen keskustassa ja odottaa pian alkavaa keikkaa uudella Keskustorilla. Laulaja katsoo ikkunasta tutuille kaduille. Seinäjoki oli ja on edelleen rakas kotikaupunki.

– Kävin täällä tyttölyseota kuusi vuotta. Meitä oli suuri ikäluokka, torilla ja kadulla pyörittiin illat ja tavattiin muita nuoria. Ilkasta ja Etelä-Pohjanmaasta luettiin huvi-ilmoituksia.

Yhä useammin nuo ilmoitukset työllistivät myös nuorta Paulaa. Hän kulki haitaria soittaneen muusikkoisänsä, Mauri Koivuniemen, kanssa keikoilla jo 15-vuotiaasta.

Tähän päivään mennessä Koivuniemi on laulanut tuhansia keikkoja ollen yksi Suomen suosituimmista artisteista monella vuosikymmenellä. Tahti on rauhoittunut, muttei aikaakaan, kun hän taas esiintyy Seinäjoella. Maaliskuun 21. päivä on luvassa Kalevan Navetan konserttisalin avajaiset. Niko Kumpuvaaran folkyhtyeen kanssa kuullaan kansanlauluja ja Koivuniemen hittejä folksovituksina.

Entisen Itikan risteyksen kulttuurikeskuksessa esiintyminen on spesiaalia: Koivuniemi asui 60-luvulla vain kivenheiton päässä Navetalta, osoitteessa Vapaudentie 62 C.

– Muutimme siihen raviradan luota omakotitalosta. Muistan, kuinka hienoa oli päästä asumaan kerrostaloon keskustaan.

Yhtäkkiä Koivuniemi herkistyy ja pyyhkii hetken kyyneleitä.

– Nyt tuli vähän herkkä paikka. Olen syntynyt, kasvanut ja käynyt koulua Seinäjoella. Tänne liittyy niin paljon tärkeitä muistoja, Koivuniemi sanoo ja hymyilee haikeasti.

 

Tero Hautamäki

Lue koko juttu Eparista 22.1.2020.