Pohjalainen ei luovuta! – Seinäjoella voi luistella ja hiihtää, mutta talviliikuntaolot pitää tehdä itse

Vaikka maassa ei ole hanki ja järvet vain heikossa jäässä, niin Seinäjoella pääsee hiihtämään, luistelemaan ja laskettelemaan.

Etelä-Pohjalainen ei tyydy siihen, mitä on annettu. Alueelta puuttuvat järvet, mutta pohjalaiset ovat kaivaneet niitä itse. Kun laskettelupaikkaa ei ollut, sitkeä heimo päätti tehdä Jouppilanvuoren.

Tänä vuonna haastetaan talvi. Kun lumi ja pakkaset eivät tule seinäjokisten luo, seinäjokinen luo talviharrastusmahdollisuudet omin käsin.

Vaikka maa on paikoitellen vihreä ja sipulikukat pukkaavat nuppujaan mullasta, Seinäjoella on voinut jo hiihtää jo pari kuukautta. Tämä on ollut mahdollista Jouppilanvuorelle ja Tanelinrantaan tehdyillä ensilumenladuilla.

Ensilumenladut tehdään koko maan mittakaavassa poikkeuksellisella tavalla. Koska alkutalvesta ei nykyään lunta varmuudella tule, liikuntatoimen väki säilöö sitä kevättalvella sahanpurukasojen alle. Siellä tykityksellä tehty lumi pysyy käyttökelpoisena kesähelteistä huolimatta.

Ensilumen ladut avautuivat pari kuukautta sitten. Viime vuonna suksille päästiin muutamaa viikkoa myöhemmin.

– Säilötyn lumen lisäksi olemme tykittäneet lunta Tanelinrannassa. Pakkasta oli onneksi alkutalvesta sen verran, että tykitys onnistui, selvittää Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelujen kunnossapitopäällikkö Jari Mäkelä.

Jouppilanvuoren latu kiertää hieman eri tavalla kuin edellisvuosina. Pituutta lenkillä on 2,2 kilometriä.

– Huoltotie ampumaradalle on vaihtunut entiselle latupohjalle. Reitinvaihdon ansiosta hiihtäjät ja autot eivät mene enää vaarallisesti ristiin. Parkkipaikkoja on tullut lisää, kun käytössä on myös ampumahiihtostadionin isot parkkipaikat alhaalla, Mäkelä selvittää.

Tanelinrannan latu jouduttiin lauhan sään takia sulkemaan viime viikolla.

– Jos olosuhteet sallivat, latua paikataan mahdollisuuksien mukaan, Mäkelä lupailee.

Alkutalvesta ensilumenladuille oli hiihtomaksu, mutta nyt niitä saa käyttää ilmaiseksi.

– Vilinää on ollut. Hiihtäjiä on päivässä useita satoja, Mäkelä iloitsee.

Rinteet auki

Pakkasen oltua muilla mailla ulkojäitä ei ole saatu jäädytettyä. Luistelijat pääsevät harrastuksensa pariin isolla tekojäällä.

Jouppilanvuoren laaskettelurinteistä on avoinna perhe- ja harjoitusrinne sekä temppuparkki. Ne saatiin tykitettyä käyttökuntoon alkutalvesta. Jos lunta ja pakkasta ei tule, lasketteluväyliä joudutaan ehkä kaventamaan.

– Hiljaista on ollut. Tuntuu, että kaikilta on mennyt usko talveen. Kun kotipihassa on mustaa, ei siitä edes huvita lähteä laskettelemaan, vaikka tietäisikin reittien olevan kunnossa, harmittelee toista vuotta rinnekeskusta luotsaava Jari Särkipaju.

Laskijoita rinteissä on päivässä ollut satakunta. Se on puolta viime vuotista vähemmän.

Lapuan Simpsiöllä on auki kaksi rinnettä kuudesta.

– Tarvittaisiin vähintään parin, kolmen viikon pakkasjakso, että kaikki rinteet saataisiin laskettelukuntoon, kertoo Rinnemestarit Oy:n toimitusjohtaja Martti Kivisaari.

Mies uskoo, että näillä keleillä rinteet saadaan pidettyä auki kevääseen, sillä tykitetty lumi on sitekeää ja kestää käyttöä.

Virpi Kupiainen-Ämmälä