Poliisikoiran hajuaisti on työkalu, jota ei voi tekniikalla korvata – Raha-Sampo löysi vuodessa liki 90 000 euroa

Seinäjoella on kuusi poliisikoiraa. Yksi niistä on aina työvuorossa.

 

Seinäjoen poliisin koirat ovat partiokoiria eli varsinaisia jokapaikanhöyliä, joilta sujuu niin maastoetsinnät kuin karkuun juoksevien rikollisten kiinniottokin.

– Usein pelkkä koiran olemassaolo riittää rauhoittamaan tilanteen. Kun partiokoira näyttää hampaitaan, moni tajuaa pysähtyä tai luopua aseesta, belgianpaimenkoira Nallin kanssa työskentelevä vanhempi konstaapeli Jani Roponen kertoo.

Osa koirista on erikoiskoiria kuten Vaasassa katuhuume-ryhmässä työskentelevä Sampo. Labradorinnoutajan lähin kollega on vanhempi konstaapeli Jari Niemi.

Sampo on kulkenut ohjaajansa mukana poliisilaitoksella muutaman kuukauden ikäisestä saakka. Se totutteli esimerkiksi erilaisiin ääniin ja liikkumapintoihin sekä opetteli matkustamaan hissillä ja pillejä huudattavassa poliisiautossa. Ensimmäisenä työpäivänä hännänheiluttajaa kiinnosti silti rikollisia enemmän siivoojan heiluttelema lattiamoppi.

Viralliset työt Sampo aloitti viime vuoden alussa. Ensimmäinen vuosi meni loistavasti. Sampo hoiti 123 tehtävää ja vakuutti olevansa nimensä mukainen rahasampo. Se löysi rahaa 86 435 euroa. Summa moninkertaistuu, kun siihen lisätään tarkan nenän paljastamat huume- ja lääkekätköt. Pelkästään kannabista Sampo on löytänyt yli kaksi kiloa.

Suomen valtiolle keräämästään varallisuudesta huolimatta Sampo ei ole saanut palkankorotusta, mutta se saa syödä veronmaksajien piikkiin. Hyvästä työstä koira palkitaan leluilla ja nakeilla, jotka ovat Sampon suurta herkkua.

– Ohjaajalla on nakkeja aina taskussa tai ainakin autossa. Jos tulee pitkä keikka, on sitten miehillekin ruokaa mukana, Niemi kertoo suu hymyssä.

 

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää poliisikoirista Eparista 8.5.2019. Sampoon voit tutustua videon välityksellä myös Facebookissa.