Pollarin talo ränsistyy pystyyn

Pollarin talo Seinäjoen keskustassa ränsistyy lujaa vauhtia tyhjillään pystyyn.

Seinäjoen uusi ja upea tori valmistuu Pollarin talon tontin viereen vauhdilla, mutta vanha talo seisoo pysähtyneisyyden tilassa. Ränsistyvän ja historiaa täynnä olevan talon tarina on saamassa surullisen lopun Keskuskatu kahdeksassa.

Kaupungilla olisi pakkokeinot kiinteistön lunastukseen, sillä Pollarin talo sijaitsee nykyisen kaavan mukaan katualueella. Pakkokeinoihin virkamiehet eivät kuitenkaan halua ryhtyä. Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on hänkin edelleen odottavalla kannalla yksityisomistuksessa olevan talon suhteen.

– Asiasta on vuosia käyty keskusteluja ja erilaisia neuvotteluja, mutta yksityisomaisuuden suoja on vahva Suomessa. Ilman muuta olemme halukkaita kiinteistön omistajien kanssa kehittämään asioita, mutta emme ole päässeet toivottuun ratkaisuun, ainakaan toistaiseksi, Rasinämki sanoo.

– Toivotaan, että aika pian asia ratkeaa, jotta päästään hyödyntämään kyseinen alue, varmastikin uusien kaava-ajatusten mukaisesti.

Pakkokeinoina ränsistyvän talon kohdalla voisi olla pakkolunastus tai kehotus kiinteistön kunnostukseen.

– Näitä ei ole haluttu käyttää, kun olemme toivoneet sopuratkaisua. Enää emme voi tehdä muuta kuin odottaa, että mitä tässä tulee tapahtumaan, Rasinmäki toteaa.

Pieni katugallup Keskuskadun kulmalla kertoo, että kaupunkilaisten kanta Pollarin talosta on selvä.

– Pois se pitää saada. Ympäristö alkaa olla nätti, ja tälläinen rötykasa on tässä, ei se ole kiva, ei turisteille eikä paikkakuntalaisille, seinäjokelainen Martti Vaismaa toteaa.

Vaismaa veikkaa, että Pollarin talo kaatuu nykymenolla itse, jos kukaan talon suhteen ei tee mitään.

– Aika syö sen kyllä. Nyt se alkaa ränsistyä, ja joka paikka lahoaa. Se alkaa olla vaarallinen, kun lasit alkaa tippua. Purkaa tuo pitää. Ei se niin kaunis talo ole, että sitä mihinkään kannattaa siirtää.

Teksti: Jussi Mustikkamaa

Lue koko juttu 15.8. näköislehdestä tai printistä sivulta 4.

>>>>>>> Stashed changes