Puutarhoissa on avoimet portit viikonloppuna – Minne sinä aiot suunnistaa?

Lämmin alkukesä on varmistanut sen, että myös Etelä-Pohjanmaan puutarhat ovat parhaimmillaan sunnuntaina 20. kesäkuuta.

Silloin vietetään kymmenennen kerran suosittua, valtakunnallista Avoimet Puutarhat -tapahtumaa.

Koko Suomesta tapahtumaan on ilmoittautunut yhteensä 550 puutarhakohdetta siirtolapuutarhoista metsäpuutarhoihin.

Etelä-Pohjanmaan puutarhoja on tällä hetkellä mukana toistakymmentä.

Hyväntuulinen tapahtuma kutsuu vieraita julkisiin ja myös yksityisiin puutarhoihin, joihin voi käydä tutustumassa etukäteen tapahtuman verkkosivuilla.

Karttasovelluksen avulla lähiseudulta voi etsiä mielestään mielenkiintoisia kohteita. Hyvän reittisuunnitelman avulla päivässä ehtii vierailla useammassakin paikassa.

Puutarhat ovat sunnuntaina avoinna kello 12–17. Moniin kohteisiin pääsee tutustumaan ainoastaan kyseisenä tapahtumapäivänä.

– Tänä vuonna Avoimet Puutarhat -tapahtumassa teemana on Opitaan yhdessä puutarhassa, Timo Taulavuori Puutarhaliitosta kertoo.

Taulavuori kannustaa kaikkia kävijöitä aktiivisesti etsimään uusia ideoita ja vinkkejä puutarhakäynneillään.

– Kun pitää silmät auki, voi poimia omaan pihaansa roppakaupalla hyviä ideoita, joita voi soveltaa omiin tarpeisiinsa, Taulavuori neuvoo.

Puutarhoissa löytyy innostuneiden puutarhaharrastajien lisäksi tänä vuonna kukkivia ruusuja, monia pensaita ja perennoja.

Kaunis ja lämmin alkukesä on vauhdittanut myös puutarhojen kuningattaria, pioneja kukkimaan. Niiden ihmeellisiä värejä ja kukintoja pääsee ihailemaan monissa kohteissa.

Hyötykasviharrastajat puolestaan saattavat löytää jo ensimmäiset sadonkorjuuvaiheeseen ehtineet vihannekset niin kasvihuoneista kuin avomaalta.

Useissa puutarhoissa voi myös hetken hengähtää ja nauttia kupin kahvia ihaillen kotipuutarhureiden töiden tuloksia.

Etelä-Pohjanmaalta mukana olevat puutarhat voi tarkistaa kotisivuilta www.avoimetpuutarhat.fi

Täkäläisiä osallistuvia puutarhoja ovat muun muassa puutarha Kotipiha Kurikasta, Hakamaan puutarha Seinäjoelta ja Jokilaakson matkailupuutarha Lapualta.