Pystyisitkö samaan? – Matti Tuomaalan vuoden ostolakko sujui helposti

Ostolakko todisti, että pelkällä ruualla pärjää vuoden ihan hyvin. Kokeilun jälkeenkin kukkaron nauhat ovat tiukassa.

Voisitko elää vuoden ostamatta muuta kuin vain elintarvikkeita? Näin teki Matti Tuomaala, jonka vuoden kestänyt ostolakko päättyi marraskuun lopussa.

Kokeilun aikana mies sanoo tulleensa entistä varmemmaksi siitä, että tavaran hankinnassa on hyvä käyttää harkintaa.

– Ostopäätöstä kannattaa miettiä viikon, sen jälkeen ei välttämättä edes muista koko asiaa. Säästyy monelta turhalta hankinnalta.

Pääsyyksi ostolakkoon Tuomaala nimeää sisäisen ristiriidan.

– Olen aktiivinen luonnonsuojelija ja aktiivinen kuluttaja. Halusin vähentää asioiden välistä ristiriitaa ja saada sisäistä rauhaa. Aikaa vapautui, kun ei tarvinnut selailla kirppissivustoja tai kollata alelaareja. Vaikka en pyri minimalismiin, tavaran yltäkylläisyys ahdisti. Säästin projektin aikana kuukaudessa noin 400 euroa. Aiemmin ostin sillä summalla jotain, joka täytti asuntoani. Mitään ei jäänyt säästöön.

Ympäristö ja luonto ovat tärkeitä aiheita Tuomaalalle. Puolet eli 2 700 euroa projektin aikana säästyneistä rahoista hän luovuttaa luonnonsuojelutyöhön.

Houkutuksia vastaan

Yhdeksi ostolakkovuoden tavoitteekseen Tuomaala asetti oppia välttämään houkutuksia ja ymmärtämään mainostamisen logiikan.

– Meille pyritään luomaan tarpeita esimerkiksi tuotesijoittelulla, piilomainonnalla ja mainoslehtisillä. Tarjouksilla ja rajoitetuilla erillä luodaan harha, että pitää toimia nopeasti tai tavara loppuu.

Nykyään ostolakkolainen ei kiinnitä houkutuksiin juuri huomiota.

– Ennen ostosreissuilla tutkin alelaareja, jotka on kätevästi sijoitettu käytävien keskelle. Aika pian en enää edes katsonut niihin päin. Se on jäänyt päälle ja yritän pitää siitä kiinni, hän jatkaa.

Vaasalaismies iloitsee siitä, että projektin aikana hän sai ainakin muutaman muunkin innostumaan ostolakkokokeilusta.

– Kannattaa kokeilla edes viikon tai kuukauden. Se herättää tarkastelemaan ostokäyttäytymistään eri näkökulmista. Itselläni kriittisyys impulsiivista ostelua kohtaan on jäänyt ainakin toistaiseksi päälle.

Katja Lahti