Uutiset

Rajut tuulet kaatavat puita ja aiheuttavat vahinkoja rakennuksille – toimi näin myrskyn jälkeen

Tammikuun 2. päivän vastaisena yönä mitattiin ennätyksellistä tuulta Suomen merialueilla. Tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi. Tässä arkistokuva Raippaluodon sillalta. Kuva Eetu Sillanpää
  • Epari

Aapeli-myrskyn kaatamat puut ovat aiheuttaneet vahinkoja rakennuksille, sähkölinjoille ja autoille eri puolilla Suomea. Jopa hirmumyrskyksi yltynyt tuuli on irrottanut kattopeltejä, kaatanut metsää ja jättänyt kymmenet tuhannet taloudet ilman sähköjä.

Vuoden ensimmäinen työpäivä on alkanut vakuutusyhtiöissä selvästi normaalia kiireisempänä Aapeli-myrskyn aiheuttamien vahinkojen selvittämisen ja korvaushakemusten käsittelyn takia.

– Vielä on liian varhaista arvioida tuhojen laajuutta. Tilannekuva tarkentuu lähipäivinä ja -viikkoina, kun esimerkiksi metsävahingoista ja vapaa-ajan asunnoille sattuneista vahingoista saadaan lisätietoa, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Korpelaisen mukaan kesämökit, vapaa-ajan asunnot ja metsäpalstat on hyvä käydä tarkistamassa, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot.

– Tämänpäiväiset olosuhteet muistuttavat vuonna 2011 laajoja tuhoja aiheuttaneita Tapani- ja Hannu-myrskyjä. Vähäinen routa saattaa altistaa laajoillekin metsävahingoille talvimyrskyssä, Korpelainen sanoo.

Kaatuneiden puiden raivaaminen ja muut tarpeelliset työt lisävahinkojen estämiseksi on hyvä aloittaa mahdollisimman pian.

– Katolla liikkuessa ja puita raivatessa tärkeintä on toimia turvallisesti oman osaamisen rajoissa ja varustautua asianmukaisin turvavarustein. Pystyyn kaatuneet puut, jotka nojaavat rakennuksiin tai toisiin puihin, voivat olla hyvin vaarallisia. Niiden raivaaminen kannattaa jättää ammattilaisille, Korpelainen neuvoo.

Miten toimia myrskyvahingon jälkeen?

• Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

• Aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian lisävahinkojen välttämiseksi. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Sähkölinjoille kaatuneita puita ei kannata yrittää raivata itse. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

• Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.

• Vapaa-ajan asunnolla on hyvä käydä tarkistamassa myrskyn aiheuttamat vahingot, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot. Tarvittaessa voi hälyttää jonkun tuttavan tai naapurin tarkistamaan vahinkoja.

• Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.

• Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastella vahinkoa paikan päällä.

• Vahinkoilmoituksen voit tehdä helposti verkossa.

• Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.

• Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka