Romanien lippu salkoon Seinäjoen kaupungintalolla – Lakeuden Romanit ry:n puheenjohtaja: Tuntuu hienolta, että kaupunki huomioi romanivähemmistöä tällaisella eleellä

Tänään vietetään kansainvälistä romanipäivää. Seinäjoen kaupunki liputtaa nyt ensimmäistä kertaa romanilipulla kaupungintalolla. Suomessa kansainvälinen romanipäivä otettiin almanakkaan vuonna 2014.

Romanilipun lahjoitti kaupungin käyttöön Lakeuden Romanit Ry. Yhdistys on Seinäjoelta käsin maakunnallisesti toimiva romanikulttuurin yhdistys, joka on perustettu vuonna 2015.

Yhdistyksen hallitus iloitsee romanipäivän uudenlaisesta huomiosta Seinäjoella ja tätä kautta koko maakunnassa.

– Tuntuu hienolta, että kaupunki huomioi romanivähemmistöä tällaisella eleellä. Olemme iloisia myös siitä, että kaupunki luovutti Sennulan käyttöömme yhdeksi illaksi viikossa. Olemme pitäneet siellä romanikahvilaa ja järjestäneet erilaisia tapahtumia kuten karaoke-illan, lautapeli-iltoja ja pikkujoulun, selvittää puheenjohtaja Jari Stenroth.

Osa Sennulassa toteutetuista tapahtumista liittyi viime vuoden lopussa päättyneeseen romanihankkeeseen. Myös romanilipulla oli osansa hankkeessa.

– Romanilippu on muodostunut viime vuosina tärkeäksi osaksi romaniväestön yhteisöllisyyttä Suomessakin ja halusimme sen näkyvän hankkeen tapahtumissa. Suomen lippu on Suomen romaneille isänmaan symboli, mutta romanilippu sen rinnalle on kaksoisidentiteetin merkki, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Jaakko Laakso.

Romanilippu on yksi romanien ka:ansainvälisistä symboleista. Sen sininen väri symboloi muun muassa taivasta, vapautta ja hengellisyyttä. Lipun vihreä väri taas viittaa esimerkiksi maahan ja luontoon. Punainen kärrynpyörä muistuttaa Intian lipun chakraa ja viittaa romanikansan alkuperään. Kärrynpyörä viittaa kulkemiseen niin konkreettisesti kuin symbolisesti ja edustaa näin esimerkiksi kasvua ja kehitystä.