Runsaasta omenasadosta ongelmia – Roskakoriin heitettyjen omppujen perässä roskikseen lentäneet ampiaiset kiusaavat jätekuljettajia

Runsas omenasato on aiheuttanut ongelmia. Lakeuden Etappiin on tullut paljon kyselyitä siitä, miten päästä eroon pilaantuneista ja maahan pudonneista tai ylimääräisistä omenoista.

– Ensisijaisesti tietenkin kannattaa hyödyntää omenat syömällä, säilömällä, tekemällä niistä mehua tai lahjoittamalla muille. Esimerkiksi hevostallit ja metsästysseurat saattavat ottaa niitä vastaan, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo.

Omenat voi laittaa biojäteastiaan tai poltettavan jätteen jäteastiaan. Tässä on kuitenkin käytettävä kohtuutta ja maalaisjärkeäkin.

– Omenat ovat painavaa tavaraa, joten ne voivat isoina määrinä rikkoa jäteastian sitä tyhjennettäessä. Suosituksena onkin, että jäteastiaan laitettaisiin enintään noin 10 litran ämpärillisen verran omenoita kerralla.

Jätehuoltomääräysten mukaan painaa enintään 60 kiloa. Tällä turvataan jätekuljettajien työturvallisuutta.

Yhtenä vaihtoehtona on omenoiden vieminen jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan maksullisena biojätteenä. Omenoista peritään kahdeksan euroa per 240 litraa.

Loppukesän aikana on monia jäteastioita jouduttu jättämään tyhjentämättä ympärillä pörräävien ampiaisten takia.

– Jäteastian ympärillä parveilevat ampiaiset voivat pistää jätekuljettajaa ja aiheuttaa vakaviakin seurauksia. Joten ampiaispesä pitää hävittää astiasta ennen seuraavaa tyhjennyskertaa, kertoo Salo.

Miten sitten välttää ampiaisten pesiminen jäteastiaan? Varmaa keinoa ei ole tiedossa, mutta ainakin tiedetään, että ruoka, varsinkin makea sellainen houkuttaa ampiaisia. Esimerkiksi juuri ne omenat.

– Yksi tärkeä asia on, että jäteastian kansi tulee pitää kiinni. Jätekuljettajat ovat havainneet kesän aikana ilmiötä, että joillain kiinteistöillä jäteastia on saatettu jopa pönkittää auki jollain konstilla, ihmettelee Salo.

>>>>>>> Stashed changes