Uutiset

Sadosta neljännes pienempi – Vilja makaa isäntien laareissa odottamassa parempaa hintaa

Puinnit etenivät vauhdilla ja hyvissä olosuhteissa loppuun saakka. Kuva Jouko Hänninen
  • Epari

Viljojen puinnit on saatu päätökseen. Kuivan kesän takia satoa saatiin noin neljännes vähemmän kuin tavallisesti.

Erot satotasoissa ja sadon laadussa ovat suuret eri alueiden ja tilojen välillä. Yleisesti ottaen kesän vaikeista olosuhteista selviytyivät parhaiten syysviljat, vanhat apilanurmet, aikaisin kylvetyt kasvustot, herne, maissi ja öljykasvit. Kaurasta tuli monin paikon kevyttä.

Viljasadosta on myyty vasta vain pieni osa, sillä kauppa on ollut pysähdyksissä, koska viljelijät odottavat hintojen kehitystä. Maan keski- ja pohjoisosissa myytävää on vähän: viljasato menee rehuksi omalle karjalle tai lähiseudun kotieläintiloille.

Sääoloiltaan haasteellinen kasvukausi tuo muutoksia ensi vuoden viljelyyn. Syksyn suotuisat kylvöolot kasvattavat syysviljojen ja -öljykasvien viljelyalaa. Tämän kasvukauden sääolojen arvioidaan lisäävän myöhäisten lajikkeiden kylvöinnokkuutta.

– Viljelijät vertailevat yhä tarkemmin eri kasvuajan lajikkeita sekä viljelyn kannattavuutta. Viljojen hintakehitys on vaikuttamassa viljalajien valintaan. Erikoiskasvit kiinnostavat. Kaksi sääoloiltaan hyvin erilaista kasvukautta on saamassa viljelijät varautumaan yhä enemmän sään ääri-ilmiöihin, tietää Pro Agrian Keskusten johtava asiantuntija Sari Peltonen.

Lue koko juttu Eparista 19.8.2018.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka