Sähköpotkulautojen vuokrauksen suosio kasvaa nyt hurjaa vauhtia – E-skuuttien liisaamisesta tuli yhtäkkiä iso bisnes Seinäjoella: laudat viedään käsistä

Sähköpotkulautoja vuokraavan Augment.econ suosio kertoo, ettei suomalaisenkaan tarvitse omistaa kaikkea itse.

Koronan aikana iloiset yritysuutiset ovat olleet harvassa, mutta Seinäjoelta löytyy niitäkin: Augment.eco on positiivisen ongelman edessä. Sähköisiä potkulautoja eli e-skuutteja vuokraavalla yrityksellä asiakkaita on niin paljon, ettei lautoja ole riittänyt kaikille.

Suomessa potkulautojen pidempiaikainen vuokraaminen on ihan uusi bisnes. Vastaavia yrityksiä maassa on vain muutama. Kysyntää konseptille on, sillä kaksi kuukautta sitten sähköskuutit pyörien ja suksien ohelle ottanut Augment.eco teki yli 500 palvelusopimusta kuudessa viikossa. Sen jälkeen laudat loppuivat. Nyt odotellaan uutta erää, joka saapuu maahan ensi viikolla.

– Matkalla Seinäjoelle on 1 200 lautaa. Saa nähdä, miten kauan ne riittävät. Lautojen kysyntä on ollut hurjempaa kuin mitä koskaan osasimme ajatella, selvittää yrittäjä Jani Pirttinen.

Augment.econ tavoitteena on tehdä 5 000 palvelusopimusta tämän vuoden aikana.

– Seuraava suunnitelma on laajentaa toimintaa Eurooppaan. Itävalta on meille luonnollinen vaihtoehto, suksivalmistusta operoiva yksikkö toimii siellä, Pirttinen selvittää.

Seinäjoella on nyt liki parisataa Augment.econ lautaa. Suuri osa yrityksen vuokraamista laudoista menee isoihin kaupunkeihin.

– Etelä-Suomessa skuuttikausi on Seinäjokea pidempi. Parhaassa tapauksessa lautailla voi koko vuoden.

Maaseudulla skuuttailu on useimmiten nuorten huvia. Kaupungeissa käyttäjät ovat pääasiassa aikuisia, joiden työmatka sujuu sähköpotkulaudalla nopeammin kuin autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Vaihtoehto on myös ekologinen.

– Moni ajaa ensin laudalla kotoa junalle ja jatkaa junalta matkaa laudalla työpaikalle. Parkkiongelmiakaan ei ole, sillä taitetun laudan voi piilottaa vaikka työpöydän alle, Pirttinen vinkkaa.

Vuokralle tai omaksi

Sähköpotkulautojen vuokraus on leasingin kaltainen konsepti. Siinä asiakas saa kahden vuoden sopimuksella ja reilun parinkympin kuukausimaksulla käyttöönsä laadukkaan menopelin. Maksu sisältää muun muassa huollon ja takuun. Sopimuskauden lopuksi laudan voi lunastaa itselle muutamalla kympillä.

– Jos rengas puhkeaa tai akku kuluu, toimitamme uuden skuutin tilalle. Seinäjoelta laitteen saa tavallisesti heti mukaan, muualle maassa lauta kulkee parissa päivässä, Pirttinen lupaa.

Miten tuollaista voi luvata?

– Monilla on kokemusta huonoista ja heti hajoavista skuuteista. Me olemme osallistuneet laudan kehittämiseen ja tehneet siihen parannuksia koko ajan. Nämä laudat kestävät käyttöä.

Virpi Kupiainen-Ämmälä