Saippuaa, sirkusta ja suuhunpantavaa – 20-vuotias juhlii rohkealla näyttelyllä

Oletko koskaan lukenut kirjaa vilkaisematta ensin takakansitekstiä? Kannattaisi, sillä niin voi lukijana suhtautua kirjaan ilman ennakko-odotuksia ja asenteita.

Samaa voi suositella Varikon Leipää ja karnevaalia -näyttelyn kävijälle. Koe teokset ensin itseksesi. Kierrä ne sitten uudelleen läpi, katsellen myös taiteilijoiden teoksilleen antamia nimiä.

Taideteokset tarjoavat joskus aivan uusia ahaa-elämyksiä ja sallivat ennakkoluulottomia tulkintoja, kun niillä ei ensin ole nimiä, ja sitten onkin.

Varikon juhlanäyttely on teosmäärältään (24) sellainen, että kaksikaan kierrosta pienessä näyttelytilassa ei aiheuta elämysähkyä. Samaan aikaan moni teoksista tuntuu seuraavan vielä kotiinkin.

Alan Bulfinin Kulttuuriset kotiinviemiset tekee niin jo nimessäänkin. Bulfinia kiinnostavat erilaiset elävät materiaalit, kuten nyt tässä näyttelyssä bakteerit.

”Mitä ihmettä?” pääsee katsojan suusta Bulfinin teosta tutkiessaan. Menossa mukana ainakin tätä juttua tehtäessä oli myös muutama banaanikärpänen.

Toki toisinaan tuntuu, että taiteen äärellä kaipaa ohjausta, suuntaa tulkinnoille. Varikon näyttelytiedotteessa sanotaan, että teoksista voi löytää piilotettua huumoria, poliittisia kannanottoja ja ajatuksia yhteisöllisyydestä. Nämä suuntaviivat mielessään voi töitä katsella vielä kerran.

Varikko viettää nyt kaksikymmenvuotistaiteilijajuhlaansa, ja näyttely on koottu teemaltaan koskemaan vuosien varrella muuttuneen taiteilijaelämän eri puolia.

Millaisia puolia siitä kuvaavat häkkiin teljetty hahmo, homeinen leipä ja ruokapöydäksi alistettu Barbie?

VR:n vanhan veturitallin varastoon aikanaan polkaistu galleria on tarjonnut näyttelytilaa niin ammatti- kuin harrastajataiteilijoille varsin ennakkoluulottomasti, eikä rohkea ote petä nytkään.

Näyttely arviossa: Varikko 20v Leipää ja karnevaalia -näyttely on avoinna 19.9. saakka. Osoite on Kalevalantie 6B, Seinäjoki. Näyttelyn taiteilijat ovat Alan Bulfin, Minna Herrala, Niina Keltamäki, Aeon Lux, Jukka Nokua, Minna Salonen, Birgit Vainionpää ja Katri Yli-Erkkilä.

Teksti ja kuvat Kirsi Haapamatti

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle ja vaikuttaa paikallisesti. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmevuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi.