Saitko jo ajan koronapiikille? – Rokotevaraajat tukkivat linjat

Koronarokotusten ajanvaraus tukki puhelinlinjat. Joukkorokotukset alkavat Seinäjoella tiistaina.

Koronan massarokotukset alkavat Seinäjoella tiistaina. Ajanvaraus rokotuksiin avautui 5. helmikuuta. Kuten arvata saattaa, puhelinlinjat tukkeutuivat heti.

Soittajien kokonaismäärä, rokotteiden määrä ja moni muu yksityiskohta jää tässä kohtaa vielä epäselväksi, koska Epari ei eilen tavoittanut asiasta tietäviä.

Sen verran terveyskeskuksesta kerrotaan, että rokotusajat ovat ainakin aluksi tiistaisin. Rokotteet saapuvat Seinäjoelle maanantaina ja vasta silloin tiedetään, pystytäänkö kaikki ajan saaneet rokottamaan.

Rokotusjärjestys määräytyy Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen antamien ohjeiden mukaan. Ensimmäisenä vuorossa ovat yli 80-vuotiaat. Tehosteannos annetaan tällä hetkellä voimassa olevan ohjeen mukaan 12 viikon kuluttua. Aika tehosteannokseen annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla.

Johtava ylilääkäri Tiina Perä kertoo, että asiat ovat edenneet hyvin. Sen vuoksi maanantaina 15. helmikuuta aletaan antamaan rokotusaikoja vuonna 1945 ja sitä aikaisemmin syntyneille. Vuorossa ovat siis 75-79-vuotiaat.

Ajan rokotukseen voi varata internetissä tai soittamalla arkipäivisin kello 8-16 numeroon 06 425 8717. Ajanvarauksessa puhelinnumero tallentuu järjestelmään ja asiakkaille soitetaan takaisin lähipäivien aikana. Takaisinsoittoja tehdään myös iltaisin ja viikonloppuna.

Seinäjoella rokotteita annetaan Kirkonkrannissa. Ylistarossa, Peräseinäjoella ja Isossakyrössä rokotukset tapahtuvat terveyspalvelukeskuksissa.

Rokotuksiin irrotetaan terveydenhoitajia muista työtehtävistä. Koronarokotus vaatii enemmän työvoimaa, sillä Seinäjoella käytetty rokote pitää ensin laimentaa keittosuolaliuoksella. Yksi hoitaja tekee laimennuksen, toinen rokottaa ja kolmas kirjaa tapahtuman ylös.

Koronatartuntoja ilmenee Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tasaiseen tahtiin, mutta siitä huolimatta Länsi-Suomen aluehallintovirasto lievensi kokoontumisrajoituksia. Eilisestä saakka koolla on kymmenen hengen sijaan saanut olla 20 henkilöä. Pohjanmaalla pidetään edelleen kiinni kymmenestä hengestä. Rajoitukset ovat voimassa maaliskuun alkuun saakka.

Vaikka Etelä-Pohjanmaan alueella sallittu henkilömäärä nousi, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen varoo puhumasta lievennyksistä ja rajoitusten löysenemisestä.

– Pääviestimme on, että rajoitukset pysyvät edelleen tiukkoina, koska korona ei ole helpottanut, vaan tilanne menee kaikkialla huonompaan suuntaan.

Erittäin vaikeaksi epidemia on äitynyt erityisesti Vaasan sairaanhoitopiirissä ja Keski-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla tilanne on hieman parempi, joten alueella voitiin ottaa käyttöön hallituksen koronastrategian mukaiset linjaukset.

– Raja asetettiin koko avin alueella joulukuussa kymmeneen, koska kansalaisten tiedettiin pyhien aikana liikkuvan vilkkaasti. Viruksen brittivariantin tulon vuoksi määräyksiä ei heti purettu, mutta nyt tilanne katsottiin Etelä-Pohjanmaalla niin stabiiliksi, että hallituksen linjauksia tiukemmista rajoituksista voidaan luopua, Pukkinen perustelee ratkaisua.

Ylijohtajaa huolettaa erityisesti kaksi asiaa. Ensimmäisenä koronan brittimuunnos.

– Varianttia on havaittu jo yli 200 tapausta. Jos virus saa vielä enemmän jalansijaa, aiheuttaa se merkittävän riskin. Epidemia voi kehittyä vaikeasti hallittavaksi.

Toinen murhe on varsinkin osassa nuorisoa havaittava koronaväsymys.

– Ei kannatta verrata nykytilannetta normaaliakaan, jolloin saatoimme juhlia ja viettää haluamaamme vapaa-aikaa. Sen sijaan kannattaa peilata mahdolliseen uhkakuvaan, jos emme noudata nykymääräyksiä. Esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Britanniassa määräykset ovat paljon meitä tiukempia. Suomessa saa vielä lähteä kauppaan ja muille asioille, koska haluaa.

Jouni Pihlajasaari

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Juttua muokattu 10.2.21. Lisätty tietoja vuonna 1945 ja aiemmin syntyneiden rokotuksista.