Sakkoja likaisesta rekisterikilvestä

Poliisia, lappuliisoja tai nopeusvalvontakameroita ei kannata harhauttaa likaisella tai lumisella rekkarilla.

Suomen lain mukaan jokaisen rekisteröidyn ajoneuvon tulee olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla.

Oli lumikaaos tai suojasää, ajoneuvon rekisterikilpi peittyy herkästi lumeen, jäähän, loskaan tai likaan. Jos näin on käynyt, poliisi voi kirjoittaa sakon.

Poliisi arvioi, onko esimerkiksi takarekisterikilpi pöllynnyt lumen peittämäksi kyseisen ajon aikana vai ollut piilossa jo paljon pidempään.

Ajoneuvon kuljettaja voi kesken matkan joutua puhdistamaan kilven. Poliisi voi antaa peittyneestä rekisterikilvestä huomautuksen, mutta siitä voi napsahtaa myös 4-12 päiväsakkoa.

Menopelin rekisterinumeroa ei kannata pyrkiä pitämään vaikeasti luettavana pysäköinti- tai ajonopeusvirhemaksujen välttämiseksi.

– Vaikka ajoneuvot ovat toisen omaisuutta, pysäköinninvalvojilla on oikeus käpälöidä hieman. He voivat koskea kulkupeliin putsatakseen haittaavan lumen tai lian rekisterikilveltä. Esimerkiksi Tampereella valvojilla on lumiharjatkin mukanaan juuri tämän vuoksi, selvittää mobiilipysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin Suomen asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi.

Lumi ja lika saattavat olla näköesteitä myös tuulilasissa.

– Pysäköinninvalvojilla on oikeus puhdistaa tuulilasia nähdäkseen, onko kuljettaja muistanut pysäköintikiekon asiallisesti, Pallaskorpi lisää.

Sama koskee mahdollista asukaspysäköintitunnusta. Oikeus siihen ilmoitetaan tuulilasin sisäpuolelle sijoitettavalla lapulla.