Seinäjoella tapahtui korona-altistuminen jääkiekko-ottelussa lauantaina – Seuraa hälyttääkö Koronavilkku

Jääkiekko-ottelussa on tapahtunut korona-altistuminen Seinäjoella lauantaina. S-Kiekko U18 – Jyp Akatemia U18 Mestis alkusarjan ottelu pelattiin Jouppilanvuoren Jäähallissa kello 14.30–16.30. Katsomossa on ollut noin 65 henkilöä.

– Yhdellä tapahtumaan osallistuneella henkilöllä on todettu koronatartunta. Tartunnan saanut ei asu Etelä-Pohjanmaalla. Myös tartunnan lähde on maakunnan ulkopuolelta. Sairastunut on eristyksessä. Lähialtistuneet on kartoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin, tiedottaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Ottelussa olleita kehotetaan tarkkailemaan oireitaan kahden viikon ajan ja soittamaan omaan terveyskeskukseen tai Päivystysapuun numeroon 116 117, mikäli ilmaantuu koronavirustulehdukseen sopivia oireita kuten kuumetta, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia. Oireet ovat useimmiten samanlaisia kuin muissakin hengitystietulehduksissa. Mikäli käytössäsi on Koronavilkku, voit saada sen kautta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta toimintaohjeineen.

Älypuhelimiin ladattava Koronavilkku on käytössä jo liki kahdella miljoonalla suomalaisella. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan, jos hän on oleskellut noin kahden metrin etäisyydellä sairastuneesta noin 15 minuutin ajan. Sovelluksen ansiosta ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen ehkäisyyn.

Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle. Tähän mennessä Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen 41 avauskoodia.

– Emme saa tietoa, kuinka monelle sovellus näyttää altistusilmoituksen. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa, terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Jos saat altistumisilmoituksen puhelimeesi ja saat kahden viikon aikana yhdenkin koronaoireen, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu testiin.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne on ennallaan eli melko rauhallinen. Tartuntojen kokonaismäärä Etelä-Pohjanmaalla on 64. Sairaalahoidossa ei ole koronaviruspotilaita.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 18 865. Tiistaina tutkittiin 191 näytettä.

Näytteenotossa näkyy selvästi lasten osuuden väheneminen, joka on seurausta muuttuneista lasten testausperusteista. Nyt testauskapasiteettia on voitu kohdentaa aiempaa paremmin.

Myös 65 vuotta täyttäneiden osuus koronanäytteistä on pieni. He noudattavat hyvin turvavälejä ja muita ohjeita, jolloin riski saada hengitystietulehdus on vähäinen. Eilisistä tutkimuspyynnöistä ainoastaan viisi prosenttia kohdistui yli 65-vuotiaisiin. Alle kuusivuotiaiden osuus oli kuusi prosenttia.

Virpi Kupiainen-Ämmälä