Seinäjoella tehty keltanokkien lyhäri menestyi maailmalla – Ankea kaupunkuva sopi korona-aiheen taustaksi

Koronapandemia on kurittanut maailmaa reilun vuoden. Taudista on ehditty kuvaamaan useita dokumentteja ja elokuvia. Yksi niistä, seinäjokelaisin voimin tehty lyhytelokuva, The Days of March, voitti oman kategoriansa tämän kuukauden elokuvista New Yorkin International Film Awards -festivaalilla. Elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja ainoa näyttelijä ovat ensikertalaisia.

Suomalaiselokuvien kansainvälinen menestys on melko poikkeuksellista. Vielä erikoisemman voitosta tekee se, että The Days of March on käsikirjoittaja-ohjaaja Samuli Kuusiston, 28, ensimmäinen elokuva. Mies oli samoilla festivaaleilla ehdolla vielä ohjaajapalkinnolle sarjassa Best 1st Time Director.

Voitto tuli Kuusistolle täytenä yllätyksenä.

– En missään vaiheessa kuvitellut, että elokuva tulisi saamaan mitään palkintoja, Kuusisto sanoo.

Videotuotantoyrittäjänä työskentelevä Kuusisto kuvailee olevansa elokuva-alalla vielä keltanokka. Työtään hän analysoi ruohonjuuritason elokuvaksi, joka on tehty omakustanteisesti pienellä budjetilla.

– Rajallisten resurssien puutosta on kompensoitu työryhmän intohimolla ja kovalla työllä. Sen ansiosta on saavutettu laadukas lopputulos.

Kuusisto tunnustaa, että äkillinen menestyminen tuntuu hieman pelottavalta.

– Pelko on hyvä, se liikuttaa elämässä eteenpäin. Elokuva on nyt ehdolla muilla festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla. Saa nähdä, mihin asiat vielä johtavat.

Koska elokuva nähdään Seinäjoella?

– Sitä en vielä pysty sanomaan. Kaikki riippuu meneillään olevista ja tulevista festivaaleista. Paikalliseen esitykseen elokuva tulee varmasti jossain kohtaa, mahdollisesti jo loppuvuoden aikana, mutta viimeistään ensi vuoden alussa.

12 minuutin mittainen The Days of March kertoo koronapandemian ensihetkistä.

– Tarkoitukseni oli tehdä elokuva toisesta aiheesta, mutta pandemian aiheuttama kaaos tuntui liian hyvältä tilaisuudelta jättää käyttämättä. Se osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi. Jotain hyvää siis koronastakin.

Seinäjoella kuvatussa elokuvassa on vain yksi näyttelijä. Sisäänpäin kääntynyttä nuorta naista esittää Unna Takalo.

Taiteen ja kulttuurin monitoiminainen on tullut tutuksi Eparin ja Ilkka-Pohjalaisen toimittajana. Kuvataiteesta uransa aloittanut Takalo tekee nykyään myös musiikkia taiteilijanimellä Unta.

Näyttelemisestä 27-vuotiaalla Takalolla ei musiikkivideoita lukuun ottamatta ollut juuri kokemusta.

– Ihmiset ajattelevat liian usein, etteivät voi tehdä jotain, koska eivät osaa tai uskalla. En todellakaan koe olevani mikään tähti, mutta haluan opetella ja oppia. Intohimo muuttuu energiaksi, jonka voi kanavoida eri asioihin. Itsensä ylittäminen tuntuu mahtavalta, Takalo kuvailee.

Takalo sanoo, että rohkea heittäytyminen avaa uusia mahdollisuuksia ilmaista itseään taiteen keinoin.

Voittoelokuvassa hänellä oli siihen ainutlaatuinen mahdollisuus, koska roolihahmolla ei ollut lainkaan vuorosanoja. Tapahtumien kulku tuotiin esiin tunteiden kautta.

– Näytteleminen oli haastavaa, mutta ihanaa. Vaikeinta oli saada kyyneleet aikaan.

Elokuvan juonta sen tarkemmin paljastamatta The Days of March kuvaa äidin ja tyttären haastavaa suhdetta. Siitä kerrotaan tummasävytteisessä elokuvassa teksti- ja ääniviestien avulla. Introvertti tytär on iloinen, kun korona tyhjentää kaupungin ja hän saa tavallaan uuden leikkikentän. Yksi viesti muuttaa kuitenkin tilanteen.

Elokuva kuvattiin vuosi sitten toukokuussa. Kuvauspaikkoina olivat muun muassa Seinäjoen keilahalli, Jalasjärven Kino, Huhta Pub ja Hallilanvuoren huippu.

– Kevään yksitoikkoinen ja ankea kaupunkikuva sopi tarkoituksiimme hyvin, koska kaupunki ja senhetkinen tilanne haluttiin näyttää nimenomaan ankeana. Siksi yhdeksi kuvauspaikaksi valikoitui myös hylätty junavarikko teollisuusalueelta, Kuusisto kertoo.

Ohjaajan näkökulmasta katsottuna yhtenä haasteena oli poistaa kuvista seinäjokisuus.

– En halunnut näyttää paikkoja, joista tietäisi heti, missä ollaan.

Elokuvan kieli on englanti. Paljon ei puhuta, mutta kieli näkyy muun muassa viesteissä ja mainoskylteissä.

– Jouduimme turvautumaan mainoskylttien ja muiden tekstien poistamiseen ja korvaamiseen jälkituotannossa. Siinä onnistuimme mielestäni aika hyvin.

Omilla elokuvillaan kansainvälisissä kilpailuissa mainetta niittänyt seinäjokelainen ohjaaja ja tuottaja Janiv Oskár iloitsee, että eteläpohjalaiset elokuvat menestyvät maailmalla.

– Samulin saavutus ei todellakaan ole jotain, mitä kuka tahansa elokuvantekijä pääsisi kokemaan uransa aikana, Oskár painottaa.

Lapualainen elokuvaohjaaja Harri J. Panula on samoilla linjoilla. Hän kuvailee elokuvaa kansainväliset mitat täyttäväksi vaikuttavaksi teokseksi.

– The Days of March on hyvin vaikuttava kokonaisuus, joka tiivisti hienosti Covid-19 pandemian lyhytelokuvalliseen muotoon. Tiivistunnelmainen elokuva tuli dokumentaarisuudessaan lähelle ja oli totta.

MIKÄ?

Elokuva: The Days of March

Käsikirjoitus ja ohjaus:

Samuli Kuusisto

Kuvaaja: Alexandra Mäenpää

Tuottaja: Toni Annala, joka tamperelaisena on projektin ainoa Seinäjoen ulkopuolelta tuleva henkilö.

Näyttelijä: Unna Takalo

Ääninäyttelijä: Tanya Sheratte

Virpi Kupiainen-Ämmälä