Seinäjoella vieraita Etelä-Koreasta – Suomalainen ruoka ja ulkoilu sateella viehättivät

Seinäjoen kaupungin toimintatapa lasten, nuorten ja heidän perheidensä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi kiinnostaa maailmalla. Soulissa, Etelä-Koreassa Seinäjoen mallia sovelletaan jo toista vuotta.

Rehtoriryhmä Soulin viidestä perusopetuksen oppilaitoksesta vieraili viikon ajan Seinäjoella. Vieraiden joukossa oli myös Etelä-Korean Terveet Lapset –ohjelman johtaja, lääketieteen tohtori Kang Jae Heon sekä Soulin kaupungin edustaja Lee Chang Bock, joka toi mukanaan myös Soulin kaupunginjohtajan vierailukutsun Seinäjoen kaupungille.

Ryhmä tutustui viikon aikana monipuolisesti Seinäjoella kehitettyyn toimintatapaan lasten ja heidän perheidensä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Apila-kirjasto sekä lapsille ja perheille tarkoitettu aktiviteettipuisto ja päiväkotilasten ulkoilu myös sadesäällä herättivät ihastusta. Myös suomalaista ruokaa pidettiin terveellisenä ja maukkaana. Mahdollisuus käydä saunassa ja uimassa ihan oikeassa järvessä jäi myös vieraiden mieleen.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa keskusteltiin tutkimusyhteistyön tarpeellisuudesta lasten, nuorten ja perheiden terveyden edistämiseen liittyen.

– Myönteistä palautetta vieraat antoivat siitä, että ammattikorkeakoulun kanssa yhdessä kehitetty koulutus on liitetty kaupungin hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan sekä Seinäjoen mallin juurruttamiseen myös muihin Suomen kuntiin, kertoo osaamisen viennin erityisasiantuntija Helli Kitinoja Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Suomi ja Etelä-Korea ovat vieraiden mukaan ainoat maat, joissa maksuton kouluruokailu tarjotaan kaikille lapsille. Suomessa kouluruokailu on aloitettu jo 1940-luvulla, Etelä-Koreassa kouluruokailua koskeva laki on tullut voimaan 1990-luvun puolessa välissä ja ilmainen kouluruoka on ollut tarjolla seitsemän vuoden ajan. Koreassa jokaisessa koulussa työskentelee myös ravitsemusterapeutti, joka ohjaa terveelliseen ruokailuun.