Uutiset

Seinäjoen keskustan vanhin on selvinnyt sodasta, ryöstöstä ja tulipalosta – Teemu Palonen on Tulisalon kolmannen polven kauppias

Teemu Palonen on kultakauppiaana unelmatyössään.
  • Epari

Ydinkeskustan vanhin perheyritys on pirteä kasikymppinen.

Menoa eivät ole katkaisseet edes sota, ryöstö, tulipalo, toriremontti eikä korona.

Nykyihmisten mielestä Tulisalon kultasepänliike on ollut samalla paikalla Seinäjoen ydinkeskustassa aina. Se ei ole ihme, sillä keskustan vanhin perheyritys on kuulunut kaupunkikuvaan jo 84 vuotta.

Yritystä nyt luotsaava Teemu Palonen on kultakauppias kolmannessa polvessa. Hänen isovanhempansa Aune ja Sulo Tulisalo perustivat Koulukadulla sijaitsevan kaupan vuonna 1937.

Heidän jälkeensä vetovastuun ottivat sisarukset Hannu Tulisalo, Seppo Tulisalo, Essi Tulisalo ja Tuula Palonen.

Teemu Palosesta tuli yrittäjä kahdeksan vuotta sitten.

Uravalinta on ollut Paloselle selvä pienestä pitäen.

– Tenavasta asti olen tähän touhuun tottunut. Koulun jälkeen tulin kaupalle ja opin asiat myyjien ja kultaseppien työtä seuraamalla. Perheyritykseen jääminen oli ihan luonnollinen valinta.

Teemu Palosella ja hänen vaimollaan, kultasepänliikkeen vieressä Paulan kenkää luotsaavalla Riikalla, on kaksi lasta. Tästä huolimatta ei ole ollenkaan selvää, että Tulisalo saa kauppiaan neljännessä polvessa.

– En painosta poikia mihinkään. He saavat tehdä omat ratkaisunsa. Vanhin sai juuri verokortin, mutta en tiedä, minne hän sen vie.

45-vuotiasta Palosta asia ei vielä huoleta.

– Tässä on vielä monta vuotta peliaikaa itselläkin edessä. Jatkan perinteitä ja teen unelmatyötäni.

Kahdeksan vuosikymmenen aikana yritys on selvinnyt monesta haasteesta. Päällimmäisinä niistä mielessä ovat alkuvuosien sota-aika, ryöstö, tulipalo, Keskustorin uudistamisen hiljentämä keskusta ja korona.

– Jos sodastakin on selvitty, niin ei meitä mikään korona kaada. Nyt ei sentään tarvitse pelätä, että pommi putoaa päähän, Palonen sanoo.

Mies itse muistaa vuonna 2009 tapahtuneen ryöstön. Hän ja kaksi muuta myyjää olivat paikalla, kun kaksi liettualaista miestä saapuivat myymälään kesken tavallisen maanantaiaamun.

Vorot suihkuttivat pippurisumutetta, joka lamaannutti henkilökunnan toimintakyvyttömäksi. Kuin elokuvassa kolmikko joutui katselemaan vierestä, kuinka ryöstäjät lappasivat arvokelloja kasseihinsa ja astelivat kylmän rauhallisesti ulos.

Ulkona liikkuneilla ei ollut aavistustakaan siitä, mitä sisällä oli juuri tapahtunut.

– Varkaiden pakomatka jäi lyhyeksi, sillä heidät saatiin jo samana iltapäivänä kiinni Nurmossa, Palonen kertoo.

Tapahtuman jälkeen henkilökunta käsitteli ryöstöä terapiassa. Vaikka fyysisiä vammoja ei tullut, ikävä päivä kaihersi mielessä pitkään.

– Pelkoa tulla kaupalle ei onneksi kenellekään jäänyt. Ei niin voisi elää. Meillä on asianmukaiset hälytyslaitteet ja turvakamerat. Liikkeen sijainti ydinkeskustassa ei myöskään edesauta ryöstäjien touhuja.

Tulipalo keskeytti liiketoiminnan kolmeksi kuukaudeksi vuonna 2015. Tuhon aiheutti näyteikkunalla olleen halogeenilampun räjähdys. Tuli levisi nopeasti.

Palokunta sai hälytyksen, jonka mukaan koko Epstori oli vaarassa. Loppujen lopuksi vaurioita kärsi vain kultasepänliike.

– Myymälätila ja tuotteet tuhoutuivat täysin. Oli siinä sulattelemista ja työtä, mutta niin vain siitäkin selvittiin.

Läheltä piti -tilanteita on ollut useita. Mieleen on jäänyt päivä, jolloin kuukauden ikäisen vauvan äiti tuli ostoksille. Hän jätti lapsen ulos vaunuihin nukkumaan. Pian lapsi alkoi itkeä ja äiti haki vauvan sisään.

– Muutama sekunti myöhemmin auto törmäsi ikkunaan. Kuljettaja oli saanut sairaskohtauksen. Vaunut olivat ihan rutussa. Oli suoranainen ihme, että vauva pelastui täpärästi. Myös autokuski jäi henkiin, Palonen kertaa tapahtumia.

Lue lisää asiasta Eparista 12.4.2021.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka