Seinäjoen uudet tontit ovat nyt haettavana, neljä parasta huutokaupataan

Seinäjoen tontit ovat haussa nyt. Parhaat huutokaupataan.

Seinäjoen kaupunki testaa tonttien huutokauppaamista nyt ensimmäistä kertaa. Tontit ovat huudettavissa Huutokaupat.com -palvelussa.

Eniten kiinnostusta on herättänyt Pajuluomalla oleva tontti. Siitä on tehty 52 tarjousta. Korkein huuto oli 49 913 euroa.

– Tontti rajoittuu kolmelta sivulta puistoon, minkä vuoksi siitä on tullut runsaasti kyselyjä jo kaavoituksen valmistumisesta lähtien. Tämän vuoksi päätimme valita sen yhdeksi huutokaupan kohteista, kertoo Seinäjoen kaupungin pientalotonttien myyntiä hoitava palveluvastaava Tarja Karhu.

Kaikki neljä huutokaupattavaa tonttia ovat jollain tavalla erityisiä ja siksi haluttuja.

– Huutokaupassa kaikki ovat samalla viivalla. Suljetuissa tarjouksissa on voitu tarjota reippaasti yli tai ali. Huutokaupassa hintakehitystä voi seurata ja miettiä, mitä on itse valmis tarjoamaan, Karhu selvittää.

Tarjolla on myös kiinteähintaisia tontteja. Haettavissa on yhteensä 50 tonttia oman kodin rakentajille. Tontit sijoittuvat Karhuvuoren, Pajuluoman, Veneskosken sekä Peräseinäjoen Koukkarin alueille. Kalajärvellä on tarjolla yksi mökkitontti.

Tonttihaku päättyy 16. helmikuuta. Huutokauppatonttien korotusaika päättyy 6. maaliskuuta.

Karhu odottaa hausta vilkasta. Viime vuonna kaupunki myi tai vuokrasi 93 tonttia, sitä edellisenä 63. Luvut sisältävät myös vuokratonttien omaksi myynnit.

– Vaikea on kuluvaa vuotta ennustaa, mutta ainakaan viime vuonna korona ei hiljentänyt rakentamisintoa. Ihmisillä on ehkä enemmän ollut aikaa miettiä asumismuotoaan, Karhu sanoo.

Monia kiinnostaa Karhuvuori, jossa on nyt kolmisensataa omakotitaloa. Paljon alue ei enää kasva. Kevään jaossa olevat 25 omakotitalotonttia ovat alueen viimeiset. Niiden lisäksi Karhuvuoren alueella on tarjolla neljä paritalotonttia. Tulevaisuudessa uusia tontteja kaavoitetaan ohitustien toiselle puolelle.

Myös Pajuluomalla hakuun tulevat nyt viimeiset tontit. Alueella on vielä tarjolla myös edellisvuosien tontteja. Tontit ovat tarjolla ensirakentajille. Se on hidastanut menekkiä. Uusia tontteja on tarjolla myös Veneskoskella ja Peräseinäjoella Koukkarissa.

Seinäjoella rakentajat jaetaan kolmeen ryhmään. Ensimmäisenä listalla ovat ensirakentajat, seuraavana yli viisi vuotta sitten rakentaneet ja kolmantena taloja myyntiin rakentavat yritykset.

– Tällä pyritään varmistamaan, että kaikki saavat ostaa tai vuokrata tontin kaupungilta oman kodin rakentamiseen ainakin kerran. Seinäjoella on onneksi koko ajan pystytty pitämään monipuolinen tonttitarjonta, Karhu kertoo.

Koronan takia oman kodin paikkaa haetaan tänä vuonna sähköisesti. Hakemuksessa hakija listaa mieluisat tontit.

– Tonttien saantijärjestys ratkaisemaan arvalla ainakin Pajuluoman ja Karhuvuoren osalta. Hakija saa sen tontin, minkä on määritellyt korkeimmalle sijalle ja mikä on edelleen vapaana arpalipun noustessa, Karhu selvittää.

Hannu Purola

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää asiasta 3.2.21 ilmestyneestä Eparista.