Uutiset

Seinäjoki Data Center alkaa nousta Rovekseen – Ministeri Lintilä: Seinäjoki pesi joukon eurooppalaisia ja aasialaisia suurkaupunkeja.

Mika Lintilän mielestä uusi datakeskus sopii hyvin avaruuden pääkaupunkiin. Kuva Into Seinäjoki
  • Epari

Data Centerin ansiosta Seinäjoki on voittanut yhden erän maailmanlaajuista kilpailua, jossa muut kisaajat ovat esimerkiksi eurooppalaisia ja aasialaisia suurkaupunkeja. Se on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä työstä paikallisella, kansallisella ja myös kansainvälisellä tasolla. Alueellinen elinvoima houkuttelee investointeja ja uudet investoinnit ruokkivat puolestaan elinvoimaa. Näin totesi elinkeinoministeri Mika Lintilä Seinäjoki Data Centerin julkistustilaisuudessa perjantaina.

Seinäjoen Roveksen alueelle rakentuu tämän ja ensi vuoden aikana maailman modernein ja ympäristöystävällisin datakeskus, joka käyttää ainoastaan vihreästi tuotettua sähköä. Data Centerin tuottama hukkalämpö kerätään talteen yli 90-prosenttisesti ja hyödynnetään paikallisessa kaukolämpöverkossa. Seinäjoki Data Center on näin käytännössä maailman ensimmäinen hiilineutraali, jopa hiilinegatiivinen datakeskus.

Lintilä iloitsi Seinäjoen puolesta.

– Suomi on sijaintinsa puolesta loistava paikka datakeskuksille. Seinäjoki otti ja tempaisi itsensä kertaheitolla osaksi kansainvälistä trendiä. Ei toki yllättävää kaupungilta, joka on julistautunut avaruuden pääkaupungiksi. Seinäjoki on tämän hankkeen ansiosta maailman mittapuulla maailman ekologisimpia ympäristöjä ja kestävien investointien houkutteleva kohde.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä pitää Data Center -hanketta loistavana esimerkkinä uuden teknologian hyödyistä. Uusi datakeskus vähentää merkittävästi esimerkiksi kaupungin CO2-päästöjä. Sillä on myös vaikutus koko Suomen CO2-päästöihin.

– Uusi teknologia mahdollistaa CO2-päästöjen merkittävän leikkaamisen. Seinäjoki on nyt tiennäyttäjänä koko muulle maailmalle siitä, kuinka datakeskuksista voidaan tehdä hiilinegatiivisia laitoksia. Hankkeella on siten suuri merkitys Suomen imagolle ilmastoystävällisten teknisten ratkaisujen kehittäjänä. Data Centerin paikka on myös ihanteellinen koko maailmaa ajatellen, Kiiskilä muistuttaa.

Seinäjoen kaupungille ja alueen koko elinkeinoelämälle datakeskusalue kokonaisuutena on valtava uusi mahdollisuus ja imagoruiske. Kaupunginjohtaja on syystäkin innoissaan.

– Massiivinen investointi itsessään ja merkittävä päänavaus toimialalla, jonka kasvulle ei näy loppua, Kiiskilä toteaa.

Datakeskuksen sijainti on myös keskeinen. Se on pääjunaradan varrella, tieyhteydet ovat kunnossa, vieressä on Seinäjoen lentoasema ja uusi, jäämeren kautta Aasian ja Euroopan yhdistävä datakaapeli kulkee aivan keskuksen vieressä.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen kokonaisinvestointi nousee noin 100 miljoonaan euroon. Itse rakennuksen kustannukset ovat 34-39 miljoonaa euroa ja konesalin tekniikka ja kalusteet 60-70 miljoonaa euroa. Hinta riippuu siitä, millaista tekniikkaa loppukäyttäjät haluavat. Asiakkaat ovat globaaleja toimijoita, joilla on yrityskohtaisia erityisvaatimuksia.

Alueella on tilaa useille muillekin datakeskusyksiköille. Yhteensä investointi voi kohota tulevien vuosien aikana yli miljardin euron.

Seinäjoen Energialle Data Centerin tuottama energia tulee tarpeeseen. Hiilineutraalin energian avulla se pystyy takaamaan asukkaille ja yrityksille vihreän lämmitysenergian saannin kohtuuhintaan.

– Seinäjoen Energia on sitoutunut olemaan sähkön ja lämmön tuotannon osalta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämä hanke on erittäin merkittävässä roolissa tämän tavoitteen toteuttamisessa. Data Centerin tuottama hyötylämpö on siihen hyvä ratkaisu. Ei polttoon perustuva täysin päästötön teknologia. Tämä on tulevaisuuden puhdasta kaukolämpöä, toteaa Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä.

Data Centerin hyötylämpö tuottaisi alkuvaiheessa Hätilän mukaan noin kymmenesosan Seinäjoen tarvitsemasta kaukolämmöstä, tulevaisuudessa jopa noin kolmasosan lämmöntarpeesta.

– Datakeskuksen tuottama lämpö saadaan hyödynnettyä kokonaisuudessaan kaupunkilaisten tarpeisiin. Datakeskuksesta saatavalla lämmöllä lämmitettäisiin kaikki kaukolämmön piirissä Seinäjoella olevat pientalot ja lämpöä jäisi vielä ylikin, laskee Hätilä.

Seinäjoen Data Centerin teknisestä toteutuksesta vastaa saksalainen Rittal. Hankkeessa käytetään Rittalin kehittämää, täysin uutta tekniikkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka