Seinäjoki ei järjestä ilotulitusta – Omalle ammuskelulle tiukat ohjeet

Seinäjoen kaupunki ei järjestä tänä vuonna ilotulitusta. Kansalainenkaan ei saa ammuskella raketteja taivaalle missä ja milloin tahansa.

Seinäjoen kaupunki ei tänä vuonna järjestä uudenvuodenjuhlaa ja ilotulitusta koronaepidemian vuoksi. Osa uudenvuodenjuhlaan varatuista rahoista lahjoitetaan Seinäjoen Kriisikeskus Mobilelle. Summa on 2000 euroa.

Koska epidemiatilannetta on vaikea ennustaa, kaupunki päätti asiasta jo lokakuussa.

– Emme halua vaarantaa ihmisten terveyttä ja ottaa sitä riskiä, että tapahtumasta lähtisi liikkeelle koronatartuntoja. Juhlitaan uutta vuotta turvallisesti kokoontumisrajoituksia ja hygieniaohjeita noudattaen, sanoo kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä.

Kaupunginjohtajan uudenvuodentervehdys tulee katsottavaksi Seinäjoen kaupungin verkkosivulle, Facebook-sivulle ja YouTube-kanavalle.

Omia ilotulitusnäytöksiä ei saa järjestää miten ja koska vain. Vuodenvaihde on ainoa aika, jolloin ilotulittaminen on Suomessa lain mukaan sallittua ilman erillistä ilmoitusta pelastusviranomaisille. Paukuttelu voi alkaa uudenvuodenaattona kello 18 ja loppu koittaa uuden vuoden puolella kello 2.

Paikalliset pelastusviranomaiset voivat kuitenkin määritellä alueita, joilla ilotulitteiden käyttö ei ole sallittua.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä muistuttaa, ettei rakettien ampuminen ole sallittua Seinäjoen keskustassa.

– Tähän saakka alueeseen on kuulunut kolme keskikaupungin kattavaa ruutua, joilla on mittaa kilometri suuntaansa. Nyt rajoitukseen liitetään Joupista samankokoinen ruutu. Tietty määrä ihmisiä ja rakennettuja neliöitä on peruste rajaamiselle. Samat määräykset ovat voimassa kaikkialla Suomessa.

Koronaepidemian takia terveydenhuoltohenkilöstö on lujilla. Viranomaiset toivovat uuden vuoden juhlijoilta varovaisuutta etteivät sairaalat ja terveyskeskukset saa turhaan lisää potilaita.

– Varovaisuus on ytimessä kaikissa vaiheissa. Viranomaiset valvovat tuotteiden myyntiä ja käyttöä. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää ja joka vaiheeseen on syytä yhdistää maalaisjärjen käyttö, vetoaa Setälä.

Jouni Pihlajasaari/ virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää asiasta Eparista 30.12.2020.