Seinäjoki on maan edullisimpia asuinkuntia – Täällä omakotiasumiselle lätkäistään kuukaudessa 149 euron hintalappu, Rovaniemellä summa on 191 euroa

Seinäjoki sijoittuu asumiskustannuksiltaan edelleen maan edullisimpien kuntien joukkoon. Asiaa tutkitaan joka syksy Suomen Kiinteistöliiton Indeksitalo 2019 -selvityksessä.

Kuntien kaukolämpö-, vesi-, sähkö-, jätehuolto- ja kiinteistöverokustannuksia vertaileva selvitys osoittaa, että kustannukset nousivat edellisvuodesta keskimäärin 2,6 prosenttia. Seinäjoella nousu oli vain 0,7 prosenttia.

Seinäjoella 60 neliöisessä indeksitalossa asuva maksaa kunnallisia maksuja 149 euroa kuukaudessa. Keskivertosuomalaisen vastaava kustannus on 163 euroa. Kuntakohtaiset erot ovat edelleen suuret, sillä rovaniemeläisen vastaava kustannus on lähes 191 euroa ja toisaalta taas kempeleläisen vain 129 euroa.

Asumiskustannusten suurimman erän muodostaa lämmitys. Tämä näkyy myös kustannusvertailussa, jossa kaukolämpöhinnoilla on suuri merkitys. Etelä-Pohjanmaalla käytetään yleisesti turvetta polttoaineena. Useiden lämpöyhtiöiden hinnat ovat säilyneet muuttumattomina vuosia.

– Energiaverotus kiristyi tälle vuodelle polttoturpeenkin osalta ja tulevaisuus verokohtelun ja päästöoikeuksien osalta on epävarma. Tilanne pakottaa lämpöyhtiöt jatkossa pohtimaan investointeja uusiin energiamuotoihin, arvioi Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen.